Femeia indiană în viziunea lui Tagore

Proiecția versiunii cinematografice a piesei “Chitrangada” și introducere în stilul de dans creat de Rabindranath Tagore

  • Data: 8 iunie 2015
  • Ora: 18:00
  • Locația: Studioul Horia Bernea, Muzeul Național al Țăranului Român

Chitrangada, personaj feminin strălucitor și curajos, menționat în marea epopee indiană Mahabharata, a fost o prințesă războinică din Manipur, care s-a îndrăgostit de eroul Arjuna. Inspirat de personalitatea ei, Rabindranath Tagore a împodobit caracterul Chitrangada cu emoțiile nenumărate ale unei femei. În anul 1936, Tagore a conferit o nouă dimensiune poveștii Chitrangada transpunând-o într-o piesă de teatru-dans.

Potrivit poveștii, regele din Manipur își dorea un fiu, dar zeii i-au oferit o fiică. El o crește și o educă pe Chitrangada ca pe un bărbat războinic. În timpul unei sesiuni de vânătoare, Chitrangada îl surprinde pe Arjuna, care se afla într-un exil de doisprezece ani departe de țara lui. Ea se îndrăgostește de acesta, dar se teme că Arjuna o va respinge pentru trăsăturile ei masculine. Chitrangada îl cheamă în ajutor pe Madana, zeul iubirii, și îl roagă să o schimbe într-o femeie înzestrată cu frumusețe și senzualitate. Ea se apropie de Arjun astfel și acesta se indragosteste de ea. Când statul Manipur este atacat, oamenii își cheamă înapoi prințesa războinică dispărută si Arjuna află în acest mod de ea pentru prima dată. Impresionat de dragostea și admirația poporului, el dorește să o întâlnească pe această femeie care este descrisă atât de extraordinar de supușii ei. Chitrangada, îl imploră pe Madana să o readucă la forma ei originală și să o elibereze de o viață duplicitară. În cele din urmă, Arjuna o iubește pe Chitrangada pentru ceea ce este ea, nu pentru ce pretinde a fi.

Prin Chitrangada, Tagore proiectează idealul femeii puternice, încrezătoare, conștiente de calitățile și de multiplele fațete ale identității sale.

Eu sunt Chitrangada, sunt fiica unui rege, nu sunt nici zeiță, nici femeie obișnuită. Nu sunt cea la care te închini de la depărtare, nici cea pe care o ignori și o lași în urmă. Dacă mă ții lângă tine la bine și la rău, dacă promiți să mă lași să trec alături de tine prin toate greutățile, abia atunci mă vei cunoaște pentru cine sunt cu adevărat.

 

Rabindranath Tagore

Câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură în 1913, Tagore este binecunoscut pe plan internațional ca un mare poet și filozof. El a scris, de asemenea, peste 2.200 de melodii, dintre care una este imnul național al Indiei iar alta este imnul național al Bangladesh-ului. Stilul de dans semi-clasic creat de el în 1930 este, însă, mai puțin cunoscut.

Tagore a fost interesat de dans încă din tinerețe, însă doar în ultima parte a vieții sale l-a folosit pentru a spori expresia cuvintelor. Călătoriile sale internaționale de la câștigarea Premiului Nobel l-au ajutat să realizeze că oamenii au nevoie să se bazeze pe traduceri bune pentru a aprecia originalul scrierilor sale.

Prin selectarea și adaptarea unor elemente din diferite stiluri de dans, care ar putea fi înțelese fără explicații suplimentare sau cunoaștere prealabilă a gesturilor, el a creat stilul de dans Tagore. El a fost în mod clar influențat de stilurile clasice de dans indian Manipuri, Kathakali și Bharatanatyam, dar a încorporat, de asemenea, elemente de dansuri indiene populare, precum și dansuri din afara Indiei, cum ar fi dansul Kandy din Sri Lanka și dansul balinez din Indonezia.

Chitrangada este una dintre cele trei piese de teatru-dans scrise de el, celelalte fiind Shyama și Chandalika. Dialogul este scris în întregime sub formă de muzică, în timp ce acțiunile sunt efectuate pe scenă de dansatori. Prin urmare, este aproape un hibrid de operă și balet.

Echipa de producție

Obhi Chatterjee (Director)
Obhi s-a născut și a crescut în Londra, ca fiu al unor părinți din Bengal care organizau regulat evenimente culturale ce includeau muzică, piese de teatru și dans compuse de Rabindranath Tagore. El a acompaniat pe unii din cântăreții de top ai stilului Rabindrasangeet la instrumentul tabla. Interesul său pentru imagini în mișcare s-a dezvoltat de la o vârstă fragedă prin vizionarea tatăl său, Jayanta Chatterjee, folosind un aparat foto de 8 mm pentru a înregistra o vacanță. După căsătoria sa cu Kaberi Chatterjee, Obhi a început explorarea posibilităților oferite de tehnologiile audiovizuale digitale pentru a-și dezvolta partea creatoare.

Kaberi Chatterjee (interpreta personajului Chitrangada / Scenograf / Designer de costume / Producător)

Kaberi Chatterjee reprezintă o autoritate în domeniu în ceea ce privește forma de dans creată de Tagore. În urma tezei sale de doctorat cu privire la influențele diferitelor stiluri de dans asupra formei de dans Tagore, Kaberi a devenit prima deținătoare a unui doctorat în dans la Universitatea Visva-Bharati. Ea este de altfel una din puținele persoane care dețin un doctorat în dans acordat de o universitate indiană.

În urma descoperirii încă din copilărie a pasiunii pentru dans, Kaberi a susținut numeroase reprezentații în India și a avut turnee în Japonia, Bangladesh și Europa. A fost dansatoarea principală într-un spectacol dedicat Parlamentului indian în prezența vicepreședintelui și difuzat totodată pe postul național de televiziune.

A jucat rolul principal în versiunile cinematografice ale pieselor de teatru-dans Chandalika, Chitrangada și Shyama de Rabindranath Tagore. După ce s-a căsătorit în 2003, Kaberi s-a stabilit în Europa, dar continuă să se pregătească sub îndrumarea profesorilor săi din Shantiniketan. Cartea ei viitoare, Dansul Tagore (Tagore Dance), are la bază teza sa de doctorat, alături de fotografii din producția celor trei filme.

Scroll to Top