Când vine vorba despre limbile străine, printre primele motive pe care le poate cineva enumera, menite să determine învățarea lor, este remunerația. Însă oamenii uită că pentru a putea ajunge să stăpânești foarte bine o limbă străină motivația financiară se dovedește de cele mai multe ori insuficientă. Principalul factor în succesul învățării unei limbi străine este pasiunea, interesul individului pentru limba respectivă, dar și întregul bagaj cu care vine acea limbă: cultură, literatură, presă scrisă, audio-vizual. Astfel, atunci când cineva se hotărăște să învețe o nouă limbă este important să conștientizeze faptul că va face cunoștință cu o nouă cultură, un univers cu totul necunoscut, la început. Cu cât va aprofunda limba, cu atât i se vor deschide mai multe uși și va reuși să pătrundă în profunzimea lucrurilor.
Același lucru este valabil și pentru limba hindi: cu cât individul îi dedică mai mult timp și efort, cu atât va descoperi informații mai interesante. Limba hindi se strecoară în cele mai ascunse cotloane ale sufletului și se cuibărește acolo, întipărindu-și amprenta magică pe vecie.
Scopul acestui atelier, denumit simbolic Khulā Darwāzā – ”ușă deschisă” – este să aducă limba hindi mai aproape de români, să le trezească interesul pentru cultură și literatură, domenii care pot fi explorate la adevărata lor valoare numai prin însușirea limbii. Călătoria va începe prin trecerea în revistă a etapelor de formare a limbii, precizarea zonelor în care se vorbește, schimbările prin care a trecut și trece în continuare, structura și schimbările vocabularului. Vor fi prezente exemple atât din limba standard, cât și din cea non-standard – variantă unde intervin influențele dialectale locale.
Vor fi prezentate și cele două manuale de limba hindi, scrise de dl Sūraj Bhān Singh, volume care au văzut lumina zilei în octombrie 2015, după o existență petrecută într-un con de umbră din 1980, respectiv 1981 încoace. Astfel, românii pot avea acces la manualele după care se studiază limba hindi și la facultate în cadrul Universității din București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine. Se va discuta desigur și despre metodele eficiente de învățare, sprijinul pe care îl oferă industria cinematografică din India pentru a îmbunătăți capacitatea de exprimare a persoanei care dorește să învețe hindi.
Se anunță un atelier – o ușă către un nou univers – deschis tuturor, cu informații variate și multe discuții fructuoase.