bharatanatyamBharatanatyam este unul din cele mai populare dansuri clasice indiene. Bharatanatyam este mai popular în statele din sudul Indiei, precum Tamil Nadu și Karnataka. Dansul Bharatanatyam are o vechime de aproape 2000 de ani. Se spune că Bharatanatyam a fost dezvăluit de către Brahma lui Bharata, un faimos înțelept, care apoi a codificat acest dans sacru într-un text în sanscrită numit Natya Shastra. Natya Shastra este unul din tratatele fundamentale cu privire la teatrul și estetica indiană.

Natya Shastra împarte dansul în două forme distincte – nritta și nritya. În nritta, accentul cade pe desăvârșirea mișcărilor corpului și gesturilor abstracte ale mâinilor, în timp ce în nritya dansatorul redă expresii și emoții prin limbajul corpului și prin complexitatea gesturilor.

Dansul Bharatanatyam a înflorit în templele hinduse din sudul Indiei. Dansatarele din templu (numite Devadasis sau servitoare ale zeului) au prosperat sub patronajul regal și datorită importanței practicii devoționale. Sistemul Devadasi a devenit o parte integrantă a ritualului de templu în sudul Indiei. Treptat însă, acest sistem a căpătat o reputațe îndoielnică din cauza condițiilor economice și sociale asociate cu el.

Meritul reînvierii și popularizării dansului Bharatnatyam în forma sa actuală îi revine lui Rukmini Devi, care i-a dat redat viața și respectabilitatea. Bala Saraswati, regina Bharatnatyam merită de asemenea recunoaștere datorită eforturilor sale de a aduce Bharatnatyam în rândul maselor.

Related Projects