Rachna Nivas

Rachna Nivas

Kathak este unul din cele mai importante dansuri clasice din India. Numele Kathak provine din cuvântul katha, care înseamnă „arta povestirii”. Dansul Kathak își are originile în nordul Indiei. În India antică existau Kathakari sau barzi care recitau povestiri religoase sau mitologice, acompaniați de muzică, mimă și dans.

Sub influența tradițiilor persane și musulmane, dansul Kathak a luat forma divertismentului de la curte. Sub tutela conducătorilor medievali, a luat naștere o categorie de dansatoare și curtezane care reprezentau o sursă de divertisment la curțile princiare. Tradiția medievală i-a conferit dansului Kathak o textură hinduso-musulmană distinctă. Astfel, cu trecerea timpului Kathak a continuat să-și adapteze forma și caracterul. Această schimbare se reflectă inclusiv în vestimentația caracteristică dansului Kathak.

În secolul al XIX-lea, Kathak a renăscut și a câștigat proeminență în rândul regilor și a zamindarilor (lorzi feudali), nu doar ca o formă de divertisment, ci și ca o formă de artă clasică. Treptat, s-au înființat școli de Kathak numite Gharane. Gharana de Kathak din Jaipur punea accentul pe desăvârșirea tehnică a dansului pur. La curtea lui Wajid Ali Shah, nawab-ul din Oudh (un discipol al dansului Kathak),se punea accentul pe expresia dramatică și senzuală, ceea ce a determinat apariția unui stil distinct numit Gharana Lucknow. Se spune că această Gharana a fost inițiată de către dansatorul de curte Thakur Prasadji.

Dansurile Kathak sunt jucate cu picioarele drepte, iar la glezne dansatorii poartă clopoței pe care îi controlează cu măiestrie. În dansul Kathak accentul cade mai mult pe jocul picioarelor decât pe hasta mudras sau mișcările mâinilor, așa cum se practică în dansul Bharatnatyam. Dansul Kathak poate fi executat atât de către bărbați, cât și de către femei.

Related Projects