Raja Reddy si Radha Reddy

Raja Reddy si Radha Reddy

Kuchipudi este una din formele de dans clasic din Sudul Indiei. Numele Kuchipudi își are originea în satul Kuchipudi din Andhra Pradesh. În secolul al XVII-lea, satul Kuchipudi a fost oferit Brahmanilor, care erau experți în punerea în scenă a dansului și a teatrului. Kuchipudi redă scene din epopeele hinduse, legende și povestiri mitologice, printr-o combinație de muzică, dans și actorie. Asemănător cu alte dansuri clasice, Kuchipudi include totodată și dans pur, mimă și teatralitate, dar utilizarea limbajului este cea care diferențiază prezentarea Kuchipudi ca teatru-dans.

Constând într-o combinație impresionantă de Natya, Nritta și Nritya, Kuchipudi nu a fost niciodată un spectacol solo, ci a impus prezența pe scenă a mai multor interpreți. Kuchipudi era jucat în aer liber de către artiști care primiseră o pregătire riguroasă în domeniul muzicii, dansului, interpretării vocale și abhinaya (arta expresiei). În formele sale timpurii, rolurile feminine erau jucate de către băieți și tineri bărbați frumoși. Directorul (numit Sutradhar) juca rolul cel mai important, deoarece el combina rolul de dirijor, dansator, cântăreț, muzician, comedian. Spectacolul Kuchipudi începea cu muzica instrumentală care includea Mridanga, Madala și o pereche de țambale. Pentru a binecuvânta reprezentația, era invocată o zeitate. Apoi, se anunța tema piesei de teatru, iar sutradharul introducea personajele pe scenă.

În prezent, dansul Kuchipudi este mult mai diferit decât obișnuia să fie. Majoritatea reprezentațiilor sunt solo, susținute de către dansatoare. Actele muzicale expresive sunt interpretate chiar de către dansatoare, în locul corului de fundal. Invocarea zeității a fost și ea eliminată, pe măsură ce Kuchipudi a devenit mai secular ca prezentare. În lumea contemporană, predomină „sringar” sau esența erotică. Altă particularitate importantă a Kuchipudi în zilele de azi este diluarea componentei teatrale.

Kuchipudi are numeroase trăsături în comun cu alte dansuri clasice din India. Kuchipudi îmbină senzualitatea și fluiditatea dansului Odissi cu linia geometrică a dansului Bharata Natyam. Asemeni altor forme de dans clasic indian, Kuchipudi este atât interpretativ, cât și liric, utilizând totodată secvențe de dans abstract. Dansul Kuchipudi își păstrează caracterul devoțional, cu accent pe viziunea dramatică. Ca urmare a acestor caracteristici, Kuchipudi se bucură de multă popularitate și este recunoscut ca unul din stilurile principale de dans clasic indian.

Related Projects