Deepthi Omchery Bhalla

Deepthi Omchery Bhalla

Mohiniattam este o formă de dans clasic din Kerala. Termenul Mohiniattam provine din cuvintele “Mohini” (femeie frumoasă) și “attam”(dans). Astfel, dansul Mohiniattam este un frumos stil feminin, alcătuit dintr-un flux în crescendo de mișcări ale corpului. Dansul Mohiniattam din Kerala s-a dezvoltat în tradiția sistemului Devadasi, care ulterior a luat amploare și a obținut statut clasic.

Mohiniattam este un dans feminin, ale cărui caracteristici definitorii sunt muzica melodioasă, unduirea ritmică a dansatoarei dintr-o parte în alta și fluxul neîntrerupt de mișcări ale corpului. Dansul Mohiniattam se concentrează îndeosebi pe stări de spirit și emoții feminine. De obicei, tema dansului Mohiniattam este “sringara” sau dragostea. Subiecte variate legate de dragoste sunt prezentate cu ajutorul unor abhinaya sugestive, al unor gesturi subtile, al mișcării ritmice a picioarelor și al muzicii melodioase. Legenda lui Vishnu care a luat forma unei „Mohini” (femei fermecătoare) simbolizează originea dansului Mohiniattam.

Meritul pentru învierea dansului Mohiniattam în secolul al XIX-lea îi revine lui Swati Tirunal, conducătorul luminat din Travancore (Sudul Keralei) care a promovat studiul Mohiniattam. Swati Tirunal a compus numeroase aranjamente muzicale și acompaniamente vocale care au reprezentat un fundal muzical pentru dansatoarele de Mohiniattam. Renumitul poet Vallathol, care a înființat școala de dans Kerala Kalamandalam în 1930 a jucat și el un rol important în renașterea formei de dans Mohiniattam.

Interpretele dansului Mohiniattam dansează de regulă purtând un sari crem cu margini aurii din brocart. Părul dansatoarelor este strâns într-un coc și decorat cu flori de iasomie. Dansatoarele Mohiniattam poartă bijuterii de aur, inclusiv coliere, brățări, centuri și brățări pentru picior. Zornăitul bijuteriilor însoțește dansul interpretelor, care este totodată acompaniat de instrumente precum vioara, veena și mridangam. Dansatoarea narează episoade ale epopeelor și legendelor prin pași eleganți, mișcări ritmice ale mâinilor și expresii faciale minunate.

Related Projects