Odissi este un faimos dans clasic indian din statul Orissa, datând de aproape 2000 de ani. Odissi este o formă de dans foarte inspirată, pasională, extatică și senzuală. Asemeni majorității dansurilor clasice din India, Odissi își are și el originea în tradiția Devadasi. Statul Orissa are o istorie culturală bogată, datorită conducătorilor acestei regiuni care au construit temple magnifice, devenite centre ale culturii și artei. În aceste temple s-a născut și dezvoltat Odissi, una din formele de dans cele mai strălucitoare din India.

În forma sa actuală, Odissi este un stil clasic de dans bine consolidat și codificat. Odissi este considerat a fi un dans al iubirii, al bucuriei și al pasiunii intense, pure, divine sau umane. De-a lungul timpului, s-au dezvoltat 3 școli de dans Odissi: Mahari, Nartaki și Gotipua. Sistemul Mahari își are rădăcinile în tradiția Devadasi. Forma de dans Odissi dezvoltată la curțile regale este numită tradiția Nartaki. În tradiția Gotipua a dansului Odissi tinerii băieți se îmbracă în haine de damă și interpretează personaje feminine.

Înaintea secolului al XVII-lea, dansul Odissi era foarte prețuit datorită patronajului și susținerii din partea conducătorilor locali și a nobililor. În această perioadă altețele regale trebuiau să fie dansatori desăvârșiți. Cu toate acestea, situația s-a schimbat după secolul al XVII-lea. Dansatoarele au ajuns să fie considerate prostituate, iar poziția lor socială a decăzut. În timpul perioadei coloniale, statutul dansului Odissi a avut și el de suferit ca urmare a atitudinii anti-nautch a Britanicilor(nautch-ul fiind un dans tradițional indian susținut de dansatoare profesioniste).

Madhavi Mudgal

Odată cu dobândirea independenței Indiei, s-au demarat eforturi de reînviere a dansurilor clasice indiene. Guvernul a ajuns să conștientizeze rolul moștenirii culturale în șlefuirea unei identități naționale. Un număr mare de experți au avut inițiative de restabilizare și popularizare a dansului Odissi. Dintre cei mai notabili îi putem menționa pe Guru Deba Prasad Das, Guru Mayadhar Raut, Guru Pankaj Charan Das, Guru Mahadev Rout, Guru Raghu Dutta și Guru Kelu Charan Mahapatra.

Una din caracteristicile definitorii ale dansului Odissi este Tribhangi. Conceptul de Tribhangi divide corpul în 3 părți: cap, bust și trunchi. Pozițiile care caracterizează aceste trei elemente se numesc Tribhangi. Acest concept a pus bazele posturilor specifice ale dansului Odissi, care sunt mult mai complexe decât în alte dansuri indiene clasice. Mudra este de asemenea o componentă importantă a dansului Odissi. Termenul Mudra înseamnă „sigiliu” și denumește o postură sugestivă a mâinilor.

Related Projects