KathakalidancerKathakali este forma clasică de dans din Kerala. Cuvântul Kathakali înseamnă chiar „Poveste-teatru”. Kathakali este renumit datorită machiajului elaborat și costumelor complexe. De fapt, recuzita colorată și fascinantă a spectacolelor Kathakali a ajuns să fie cea mai recognoscibilă atracție a Keralei. Kathakali este considerat a fi unul din cele mai splendide forme teatrale ale imaginației și creativității. Temele prezentate provin din Ramayana, Mahabharata și alte opere, mitologii sau legende hinduse.

Latura de dans a Kathakali cuprinde dans pur (nritya), precum și mimă (abhinaya). Inițial, Kathakali era considerat a fi exclusiv domeniul bărbaților, dar acum și femeile pot susține astfel de reprezentații. Asemeni tuturor celorlalte forme de dans, Kathakali a suferit schimbări majore de-a lungul timpului. În Kathakali accentul se pune pe aharya abhinaya, adică pe utilizarea costumelor, ornamentelor și machiajului facial. Este interesant de subliniat faptul că dansul Kathakali este singura formă de dans indian în care se utilizează întregul corp, atât scheletul, cât și mușchii, până la cel mai mic mușchi facial, pentru a pune în scenă emoții. La execuția dansului Kathakali, textul dramei este cântat pentru dansator, fiind baza interpretării sale.

În Kerala, precum și în alte state din sudul Indiei, spectacolele Kathakali sunt evenimente sociale majore, care debutează la apus și continuă întreaga noapte. Tradiția Kathakali datează încă din secolul al XVII-lea. Mahakavi Vallathol Narayan Menon a dat dansului Kathakali forma actuală, fiind fondatorul Kerala Kala Mandalam.

Cea mai distinctivă caracteristică este costumul de dans. În Kathakali, machiajul este foarte elaborat, iar costumele sunt foarte mari și grele. Există diferite tipuri de costume Kathakali, precum Sathwika (eroul), Kathi (personajul negativ), Minukku (personajul feminin) și Thatti. Fiecare personaj din dansul Kathakali poate fi recunoscut instantaneu prin machiajul și costumul său caracteristic. Machiajul Kathakali este așa de puternic încât arată ca o mască.

Related Projects