Dansul Manipuri își are originea în Manipur, un stat aflat în Nord-Estul Indiei, fiind legat de existența cotidiană a locuitorilor acestei regiuni. Cele mai tulburătoare elemente ale dansului Manipur sunt decorațiunile sale colorate, agilitatea mișcărilor tălpilor, delicatețea care definește abhinaya, muzica ritmică și farmecul poetic. Dansul poetic Manipuri este predominant ritualic, fiind puternic inspirat de cultura bogată a statului Manipur. Costumele folosite în acest dans sunt colorate, iar muzica are un farmec special.

Dansul Manipuri este complet religios și are ca scop trăirea unei experiențe spirituale. Dansul acesta nu este doar un act de rugăciune și încântare, ci este de asemenea esențial pentru toate ceremoniile socio-culturale ale populației Manipuri. Dintr-o perspectivă religioasă și artistică, dansul clasic Manipuri este considerat a fi unul din cele mai pure, modeste, gingașe și pline de semnificație.

Dansul Manipuri reunește sub această denumire toate formele de dans din Manipur. Este deci o grupare de dansuri variate. Conform legendei, creatorii dansului Manipur au fost Radha și Krishna. Se spune că dansul Rasa Leela a fost exersat de către Shiva și consoarta sa, zeița Uma, în stilul Lasya (în Manipur). Este interesant de precizat faptul că același dans (Dansul Rasa) a fost interpretat a treia oară de către două ființe umane, prințesa Toibi și Khamba din Manipur. Reprezentația celor doi îndrăgostiți este cunoscută sub denumirea de Lai Haraoba.

Cea mai importantă caracteristică a culturii Manipuri este faptul că a conservat dansurile ritualice antice și dansurile folclorice, alături de stilul de dans clasic Manipuri dezvoltat ulterior. Dintre formele clasice, ‘Ras Leela’ (teatru-dans profund evoluat, cu coregrafia bazată pe ‘Vaishnavite Padavalis’) este expresia supremă a geniului artistic, devotamentului și excelenței locuitorilor Manipuri.

Related Projects