Sâmbătă, 22 iunie, ora 12:00
Sala Multimedia, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, București
Oare ce te poţi aștepta să vezi într-un ţinut cu nume de poveste, aflat la capătul îndepărtat al unei ţări de basm precum India?
Așa mă întrebam anul trecut când am pornit către Seven Sisters Land, Ţinutul Celor Șapte Surori din nord-estul Indiei.
Răspunsul s-a lăsat așteptat mai bine de o lună; și nu a venit tot dintr-o dată, ci aproape cuvânt cu cuvânt, într-o călătorie de 37 de zile – deloc ușoară – prin nord-estul Indiei.
Am găsit acolo înălţimi de Himalaya, o insulă uriașă în mijlocul unui fluviu gigantic, Brahmaputra, dealuri sălbatice, păduri himalayene, temple, palate de maharaja, etnii, limbi și credinţe felurite, precum și triburi ce încă trăiesc după ritmuri străvechi și care cu greu lasă să se vadă că aparţin secolului 21.
Seven Sisters Land încă este o frontieră îndepărtată pe harta turistică a Indiei, un paradis neexplorat; încă precar cunoscut, încă puţin pus în valoare pentru ceea ce are, încă străbătut de autori de documentare despre ţinuturi sălbatice și triburi ca din alte vremuri, încă privit cu reţinere de turiști și încă nu foarte bine conectat la aceste vremuri, Seven Sisters Land este mai degrabă o mare întrebare: într-o Indie atât de mare ce Dumnezeu cauţi tocmai acolo?
Paradisul neexplorat al Indiei este o Indie în miniatură, în care zeii locurilor – și ei diferiţi de zeii din restul Indiei – par să se fi jucat de-a India, adăugând pe acest pământ nu foarte întins câte ceva din tot ce are ea frumos și divers; iar la final pesemne că au înmulţit totul cu trei, înainte de a binecuvânta.
În Seven Sisters Land am găsit tot ce-mi închipuiam că înseamnă India, atunci când o visam în copilărie, cu ochii deschiși; și ceva în plus…
Iulian Lucian Maidanuc scrie pe blogul de călătorii www.ici-colo.ro, iar în toamna anului 2012 a călătorit în Darjeeling, Sikkim, Assam, Nagaland și Tripura din nord-estul Indiei.