În perioada 27 martie – 10 aprilie 2017, ICCR (Indian Council for Cultural Relations) oferă publicului din România un turneu de dans clasic Odissi intitulat “THE SPIRIT OF INDIA”. Spectacolele și cursurile vor fi susținute de către 6 artiști ai Academiei Gunjan la București, Brașov, Cluj-Napoca și Constanța.

Dacă ne-am întreba sub ce boltă cerească din lume a reflectat mintea umană cel mai profund asupra marilor dileme ale vieții și a găsit soluții la ele, ar trebui să arătăm înspre India. Potrivit scriitorului american Mark Twain: “India este leagănul rasei umane, locul de început al speciei umane, mama istoriei, bunica legendei și străbunica tradiției.”

Spectacolul “THE SPIRIT OF INDIA” reflectă filosofia unei civilizații milenare ce a sărbătorit viața în formele ei sublime și trecătoare, căutând totodată înțelepciunea și fericirea perenă. Dansul indian, la fel ca toate domeniile artistice, nu se adresează doar divertismentului și plăcerii simțurilor; dincolo de frumusețea costumelor și a podoabelor ce încântă ochii, spectatorul va descoperi emoții universale, încântare pentru minte și suflet.

Odissi, unul din cele opt stiluri de dans clasic, își are originea pe coasta de est a Indiei. Bazându-se pe o tehnică elaborată, ce îmbină rigoarea matematică și spontaneitatea expresivă, repertoriul său este format din două aspecte. Abhinaya este dansul în care artistul, precum un actor, comunică o poveste prin intermediul expresiilor faciale și mudrelor (gesturi simbolice ale mâinilor). Nritta, pe de altă parte, este dansul în formă pură, abstractă, prin care artistul “înflorește” o compoziție muzicală înspre un crescendo captivant. Atenția privitorului observă implicarea întregului corp în actul artistic: bătăile ritmice ale picioarelor, unduirile grațioase ale trunchiului, gesturile mâinilor, mișcările ochilor și ale capului.

DESPRE ARTIȘTI

Meera Das este una din cele mai distinse dansatoare de Odissi din India, recunoscută pentru grație și creativitate. S-a format în stilul acrobatic al dansului sub îndrumarea maestrului Gangadhar Nayak iar apoi s-a perfecționat în arta expresivității alături de marele maestru Kelucharan Mohapatra, recunoscut pentru reînvierea acestei forme de dans.

Realizări și onoruri:

– Fondator și director Gunjan Dance Academy, Cuttack, Odisha

– Artist de top al canalului de televiziune Door Darshan, dedicat artei și culturii

– Premiul Padmashree Sanjukta Panigrahi

– 8 premii Mahari Samman pentru contribuția la dansul Odissi

În calitate de fondator și director al Academiei de Dans Gunjan, Meera Das s-a dedicat în ultimii 20 de ani predării acestei forme de dans. Fondată în anul 1995, instituția are ca misiune promovarea artei clasice a dansului Odissi în rândul generației tinere. Studenții academiei au participat la numeroase festivaluri și manifestări culturale la nivel național și internațional în SUA, Marea Britanie, Malaezia, Elveția, Singapore, Grecia, Oman, Ungaria, Germania, Franța, Luxemburg, Cehia, Italia, Spania, Germania, Coreea, Indonezia, ș.a

ORAR

BUCUREȘTI
miercuri, 29 martie, ora 19:00
Teatrul de pe Lipscani

BRAȘOV
vineri, 31 martie, ora 19:00
Centrul Cultural Reduta

CLUJ-NAPOCA
duminică, 2 aprilie, ora 19:00
Sala Radio Cluj, str. Donath 160

CONSTANȚA
marți, 4 aprilie, ora 19:00
Teatrul National de Opera si Balet “Oleg Danovski”

BILETE

Prețul biletelor este de 25 lei / 35 lei / 45 lei.

Biletele pot fi cumpărate online pe www.eventbook.ro și www.iabilet.ro sau în punctele de vânzare din librăriile Humanitas, magazinele Flanco, Agențiile Perfect Tour.

ORGANIZATOR

[mk_clients style=”column” column=”2″ count=”3″ clients=”8004″ height=”128″ target=”_blank”]

CU SPRIJINUL

[mk_clients style=”column” column=”2″ clients=”7478″ height=”150″ target=”_blank”]

SPONSORI ȘI PARTENERI

[mk_clients style=”column” column=”6″ clients=”8052,8476,8061,7972,7978″ height=”99″ target=”_blank”][mk_clients style=”column” column=”6″ clients=”8472,8484,8470,8474,8478,8502″ height=”99″ target=”_blank”]