Atelier de limba hindi

Prezintă: Hilda Hedvig Varga
Data: sâmbătă, 6 iunie 2015
Ora: 10:00
Locație: Sala Victor Ion Popa
Website: www.hedwig27silverhenna.wordpress.com

hindi

Ce este limba hindi?

Este una din limbile oficiale ale Indiei şi prima ca importanţă în această ţară. Provenită din sanscrită, este o limbă indo-europeană şi am putea spune că este rudă foarte îndepărtată cu dulcele grai românesc. Este o limbă care foloseşte un alfabet diferit de cel în care scriem noi (latin), care se numeşte devanagari (ceea ce se poate traduce prin „limbajul urban al zeilor”).
Vocabularul său este alcătuit în mare parte din cuvinte de origine sanscrită, dar şi din împrumuturi din alte limbi precum persană, arabă, engleză, portugheză etc.

De reţinut ar fi că limba se numeşte HINDI, şi nu hindu sau hindusă. Hindusa este denumirea românească a religiei (hinduism), iar „hindu” este termenul folosit de indieni pentru a se identifica drept aparţinând acestei religii: ex. „Main hindu hoon” = „Eu sunt hindus.”

În aceeaşi măsură, nu există limba indiană – este sinonim cu a spune limba europeană, ceea ce reprezintă un non-sens. Există în schimb LIMBI indiene, dintre care face parte şi limba hindi.

Unde se vorbeşte?

Hindi se vorbeşte în jumătatea de nord a ţării ca limbă maternă, însă este predată în şcoli la nivelul întregului teritoriu. Statele în care se vorbeşte sunt: Uttar Pradesh, Haryana, Himachal Pradesh, Uttarakhand, Rajasthan, Madhya Pradesh, Chattisgarh, Jharkhand şi desigur capitala New Delhi.

Când a apărut?

Pentru a putea discuta despre limba modernă, hindi, trebuie să ştim câte ceva despre sanscrită. Aceasta a fost introdusă pe teritoriul Indiei de astăzi de către populaţia ariană (nici o legătură cu arienii din concepţia nazistă) între 1700-1500 î.e.c. Sanscrita a fost treptat simplificată, proces desfăşurat de-a lungul multor secole, asimilând împrumuturi din diverse limbi, dând naştere limbii moderne, hindi.
Abia după independenţă, constituţia indiană stabileşte denumirea, statutul, alfabetul şi standardizează scrisul, gramatica şi vocabularul limbii hindi.

Scurtul atelier de limba hindi îşi propune să ofere vizitatorilor festivalului posibilitatea de a vedea transcrierea versurilor în alfabetul hindi ale unor cunoscute melodii. De asemenea, va fi prezentat succint alfabetul cu fiecare literă în parte şi modul în care acestea se pronunţă. Totul va fi prezentat interactiv, încurajând participarea publicului. Vor fi și câteva surprize pe care vă așteptăm să le descoperiţi.

Toţi participanţii sunt rugaţi să îşi pregătească întrebările de acasă (în cazul în care este vorba despre întrebări complexe de gramatică sau elemente de vocabular, cultură ori obiceiuri).

Scroll to Top