Festivalul „Namaste India”

Inițiat în anul 2010, Festivalul “Namaste India” este cel mai amplu eveniment din România dedicat culturii indiene, având ca scop familiarizarea românilor cu spațiul cultural indian, descoperirea de valori comune și o mai bună relaționare interculturală.

Evenimentul este organizat de Centrul Cultural Rabindranath Tagore, sub egida Ambasadei Indiei la București, prin efortul comun al românilor care împărtășesc pasiunea pentru India și al membrilor comunității indiene din România.

Activitățile din program sunt diverse, abordând subiecte ce pot fi de interes tuturor categoriilor de public. Cei care sunt atrași de India pentru spectacolul de culori și senzații, se vor putea delecta cu o varietate de veșminte tradiționale, podoabe, mirodenii și specialități culinare. Ei vor putea, de asemenea, să „ajungă” în India prin poveștile și mărturiile unor călători, prin vizionarea de filme documentare și expoziții de fotografie. Cei atrași mai degrabă de partea spirituală și filosofică vor aprecia spectacolele de muzică și dans clasic, precum și prezentările de yoga sau ayurveda. Pe cei mici și pe cei mari deopotrivă îi invităm cu drag la workshop-uri și ateliere de creație menite să le dezvolte latura artistică. Muzica și dansul, de la templu la Bollywood, vor dezvălui paradoxurile Indiei printr-o incredibilă varietate de stiluri, de la clasic la modern.

Istoric

  • Ideea festivalului a venit în anul 2010 din partea unei echipe de români pasionaţi de cultura indiană, prima ediţie fiind organizată în perioada 9-16 octombrie la Bucureşti de catre Angelica Helena Marinescu şi Iuliana Nălăţan.
  • Festivalul a fost lansat ca urmare a susţinerii şi inspiraţiei primite din partea domnului Manohar Lal, Ofiţer Comercial şi Cultural în cadrul Ambasadei Indiei la Bucureşti în perioada Ianuarie 2007- August 2010. O altă persoană care a investit timp şi pasiune pentru a face acest festival posibil este doamna Carmen Coţovanu Pesantez, director artistic în cadrul Centrului de Artă “Euterpe”.
  • În iunie 2011, festivalul a fost organizat şi la Timişoara sub egida asociaţiei Banat Lions Cricket Club, cu sprijinul deosebit al domnului Mohammad Babar Hanna.
  • Între anii 2011-2017,  festivalul a fost organizat în colaborare cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București
  • Începând cu anul 2013, festivalul s-a bucurat de sprijinul India Tourism Frankfurt și Incredible India, cu ajutorul Smt. Elisabeth Varte, Asistent Director în cadrul Ministerului Turismului și Smt Roma Singh, Director Regional, India Tourism Frankfurt.
  • În anii 2015, 2019 și 2022 festivalul a avut loc la Casa Universitarilor din București
Scroll to Top