Festivalul “Namaste India” este o inițiativă a românilor care împărtășesc pasiunea pentru India, un prilej de a ne reuni și a sărbători o cultură dragă nouă.

India este ţara unităţii în diversitate, spectacol multicolor ce îmbina o varietate copleşitoare de culturi, tradiţii, religii şi limbi vorbite. India este mai mult decât un loc pe hartă. Este o experienţă unică. Este sărbătoarea vieţii, tărâmul fascinant al contradicţiilor şi surprizelor. Orice încercare de a defini India în vorbe este săracă, insuficientă. De aceea, vrem să vă oferim o experienţă vie, să aducem o parte din spiritul Indiei în România!

Activitățile din program sunt diverse, abordând subiecte ce pot fi de interes tuturor categoriilor de public. Cei care sunt atrași de India pentru spectacolul de culori și senzații, se vor putea delecta cu o varietate de veșminte tradiționale, podoabe, mirodenii și specialități culinare. Ei vor putea, de asemenea, să “ajungă” în India prin poveștile și mărturiile unor călători, prin vizionarea de filme documentare și expoziții de fotografie. Cei atrași mai degrabă de partea spirituală și filosofică vor aprecia spectacolele de muzică și dans clasic, precum și prezentările de yoga sau ayurveda. Pe cei mici și pe cei mari deopotrivă îi invităm cu drag la workshop-uri și ateliere de creație menite să le dezvolte latura artistică. Muzica și dansul, de la templu la Bollywood, vor dezvălui paradoxurile Indiei printr-o incredibilă varietate de stiluri, de la clasic la modern.

Istoric

Ideea festivalului a venit în anul 2010 din partea unei echipe de români pasionaţi de cultura indiană, prima ediţie fiind organizată în perioada 9-16 octombrie la Bucureşti de catre Angelica Helena Marinescu şi Iuliana Nălăţan.

Festivalul a fost lansat şi continuă să fie organizat ca urmare a susţinerii şi inspiraţiei primite din partea domnului Manohar Lal, Ofiţer Comercial şi Cultural în cadrul Ambasadei Indiei la Bucureşti în perioada Ianuarie 2007- August 2010. Îi mulţumim din suflet domnului Manohar pentru contribuţia deosebită avută la promovarea Indiei pe teritoriul romanesc şi pentru entuziasmul cu care ne-a sprijinit mereu!

O altă persoană dragă nouă, care a investit timp şi pasiune pentru a face acest festival posibil este doamna Carmen Coţovanu Pesantez, director artistic în cadrul Centrului de Artă “Euterpe”.

În iunie 2011, festivalul a fost organizat şi la Timişoara de asociaţia Banat Lions Cricket Club, cu sprijinul deosebit al domnului Mohammad Babar Hanna.

Începând cu anul 2011,  festivalul este organizat de Centrul Cultural Rabindranath Tagore în colaborare cu Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” din București.

Începând cu anul 2013, festivalul s-a bucurat de sprijinul India Tourism Frankfurt și Incredible India, cu ajutorul Smt. Elisabeth Varte, Asistent Director în cadrul Ministerului Turismului și Smt Roma Singh, Director Regional, India Tourism Frankfurt.