Chitrangada (2012)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Rabindranath Tagore, câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură în 1913, este binecunoscut pe plan internațional ca un mare poet și filozof. El a scris, de asemenea, peste 2.200 de melodii. Stilul de dans semi-clasic creat de el în 1930 este, însă, mai puțin cunoscut. Chitrangada și Chandalika sunt doua din cele trei piese de teatru dans scrise de el. Dialogul este prezentat în întregime sub formă de muzică, în timp ce acțiunile sunt efectuate pe scenă de dansatori.

Regele din Manipur își dorea un fiu, dar zeii i-au oferit o fiică. El o crește și o educă pe Chitrangada ca pe un bărbat războinic. În timpul unei sesiuni de vânătoare, Chitrangada îl surprinde pe Arjuna, care se afla într-un exil de doisprezece ani departe de țara lui. Ea se îndrăgostește de acesta, dar se teme că Arjuna o va respinge pentru trăsăturile ei masculine.

Tagore a scris în anul 1936 această piesă inspirată din epopeea Mahabharata cu scopul de a proiecta în societate idealul femeii puternice, încrezătoare, conştiente de calităţile şi de multiplele faţete ale identităţii sale.

Obhi Chatterjee
India – 2012 -1h30min – bengali – engleză, română[/vc_column_text][vc_column_text]

Invitaţi

[/vc_column_text][vc_column_text]Proiecţia de film va fi urmată de o sesiune de discuţii despre relevanţa lui Tagore în India modernă, 2016 marcând 75 de ani de la moartea sa.

Obhi Chatterjee (regizor)
Obhi s-a născut și a crescut în Londra, ca fiu al unor părinți din Bengal care organizau regulat evenimente culturale ce includeau muzică, piese de teatru și dans compuse de Rabindranath Tagore. El a acompaniat pe unii din cântăreții de top ai stilului Rabindrasangeet la instrumentul tabla. Interesul său pentru imagini în mișcare s-a dezvoltat de la o vârstă fragedă prin vizionarea tatăl său, Jayanta Chatterjee, folosind un aparat foto de 8 mm pentru a înregistra o vacanță. După căsătoria sa cu Kaberi Chatterjee, Obhi a început explorarea posibilităților oferite de tehnologiile audiovizuale digitale pentru a-și dezvolta partea creatoare.

Kaberi Chatterjee (interpreta personajului principal/ scenograf / designer de costume / producător)

Kaberi Chatterjee reprezintă o autoritate în domeniu în ceea ce privește forma de dans creată de Tagore. În urma tezei sale de doctorat cu privire la influențele diferitelor stiluri de dans asupra formei de dans Tagore, Kaberi a devenit prima deținătoare a unui doctorat în dans la Universitatea Visva-Bharati. Ea este de altfel una din puținele persoane care dețin un doctorat în dans acordat de o universitate indiană.

În urma descoperirii încă din copilărie a pasiunii pentru dans, Kaberi a susținut numeroase reprezentații în India și a avut turnee în Japonia, Bangladesh și Europa. A fost dansatoarea principală într-un spectacol dedicat Parlamentului indian în prezența vicepreședintelui și difuzat totodată pe postul național de televiziune.

A jucat rolul principal în versiunile cinematografice ale pieselor de teatru-dans Chandalika, Chitrangada și Shyama de Rabindranath Tagore. După ce s-a căsătorit în 2003, Kaberi s-a stabilit în Europa, dar continuă să se pregătească sub îndrumarea profesorilor săi din Shantiniketan. Cartea ei viitoare, Dansul Tagore (Tagore Dance), are la bază teza sa de doctorat, alături de fotografii din producția celor trei filme.

Enrique Nicanor (producător asociat)

Enrique Nicanor este un regizor și producător de film și televiziune. Născut în Spania, familia sa a emigrat la New York, apoi la Havana, unde în cele din urmă a studiat artele plastice, filozofia și istoria artei. El a început ca director al Departamentului de Animație al Institutului cubanez al artei cinematografice și a industriei. Nicanor s-a mutat la Paris, în 1966. După succesul de care s-au bucurat în Europa realizările sale, el a fost invitat de către directorul general al televiziunii spaniole să se întoarcă în Spania și să producă primul serial de animaţie.

El a fost numit director la al doilea cel mai mare canal național, TVE2, producând primele colaborări între America Latină și Europa. Acest canal a inițiat, de asemenea, prima Conferință Internațională a televiziunii publice, pentru care a fost ales președinte în 1998.

Numit comisar european pentru Spania, pentru crearea Programului european MEDIA, el a fost co-fondator și șef de cercetare pentru programul EAVE pentru formarea profesională europeană. În calitate de creator al Fundației „MacNicanor” pentru dezvoltarea culturii audiovizuale pentru înțelegerea internațională, Nicanor este pasionat de Rabindranath Tagore, pe care l-a citit de când face cercetare pe Juan Ramón Jiménez și Zenobia Camprubí, traducătorul lui Tagore în spaniolă. El a regizat recent filmul „Federico Garcia Lorca”, care a fost co-produs și difuzat pe Arte, „Marte pe Pământ” pentru Discovery Channel și a lucrat împreună cu compania Inner Eye (UK) pentru  producerea trilogiei de dans Rabindranath Tagore precum și a documentarului „Tagore, poetul pictor”.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Scroll to Top