Concert de muzică clasică: „RASA – Saveurs musicales de l’Inde”

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8751″ img_size=”full”][vc_column_text]Concertul de muzică clasică „RASA – Saveurs musicales de l’Inde” – va fi o întâlnire multiculturală cu muzica indiană creată în Franța de Nicolas Delaigue (sitar) și Nihar Mehta (tabla), avându-l ca invitat pe Bhaskar Das (bansuri).

RASA este un concept antic în artele indiene și se referă la aroma estetică inerentă unei opere artistice, gustul pe care îl simte publicul atunci când asistă la un spectacol de muzică, dans, teatru sau orice formă de manifestare artistică. Teoria cu privire la rasa este menționată în vechiul tratat sanscrit Nāṭya Śāstra. Conform acesteia, nu divertismentul este obiectivul principal al artei, ci capacitatea de a-l transporta pe om într-o lume unde acesta să poată experimenta fericirea și esența conștiinței sale.

Albumul RASA, o colecție de compoziții muzicale ce evocă variate stări emoționale, este rodul colaborării îndelungate dintre doi artiști care trăiesc și își desfășoară activitatea în Franța: Nicolas Delaigue, muzician din Lyon, interpret la sitar, și Nihar Mehta, muzician indian stabilit la Nisa, interpret la instrumentul de percuție tabla și promotor în Europa al marilor nume ale muzicii clasice indiene. Cei doi îl vor avea ca invitat pe Bhaskar Das, unul din cei mai talentați tineri interpreți la bansuri din India, câștigător a numeroase premii.

NICOLAS DELAIGUE este interpret și profesor de sitar, instruit în muzica indiană de maeștrii Patrick Moutal, Indrajit Banerjee, Ustad Shahid Parvez, Sugato Nag. După ani de practică și dedicare totală acestei arte, a făcut o sinteză stilistică a învățăturii primite și a reușit să creeze o punte de legatură între India și Vest.

Stabilit la Lyon din 2011, are o activitate de interpret internațional – Europa, India, Africa de Nord – și a susținut spectacole în locuri de prestigiu precum Musée d’Orsay (Paris), Casino Monaco (Monte Carlo), Maison de l’Inde (Paris), Festivalul de muzică din Sbeitla (Tunisia). Mereu în căutarea de noi orizonturi, a colaborat în numeroase proiecte din sfera muzicii și a artelor tradiționale din India.

Deținător al diplomei franceze de stat în muzică tradițională, Nicolas are o experiență profundă în ceea ce priveste pedagogia muzicală. Predă sitarul și muzica indiană de aproape cincisprezece ani, fiind invitat cu regularitate în diverse centre culturale, universitare și educaționale pentru cursuri de specialitate, ateliere, suport educațional și ca membru al juriului (Cité de la Musique – Paris, Conservatorul Național pentru Muzică din Paris, Conservatorul din La Réunion, CEFEDEM Rhône-Alpes, Conservatorul din Grand Chalon, Conservatorul din Bourgoin Jallieu). Pe tot parcursul anului, el predă sitarul și muzica clasică indiană numeroșilor săi studenți din Lyon și Clermont-Ferrand (Școala Horizon-Adema).

NIHAR MEHTA provine dintr-una din cele mai însemnate și respectate familii de filosofi și muzicieni din Ahmedabad, implicate activ în predarea și promovarea muzicii indiene clasice prin celebrul Institut „SAPTAK”, fondat în anul 1980. Din moment ce muzica era prezentă în familie, ea a devenit o a doua natură pentru Nihar și chiar de la vârsta de 12 ani a început să învețe să cânte la tabla de la unchii săi, Nandan Mehta și Pt Pooran Maharaj. În 1954, unchiul lui Nihar și tatăl său au devenit discipolii lui Kishan Maharaj. Prin urmare, Nihar a fost inspirat și de către acesta. În prezent, este discipolul lui Pt. Pooran Maharaj.

Din 2002, Nihar e stabilit în Nisa, Franța. A participat la evenimente și festivaluri importante din Europa, în săli de spectacol prestigioase precum Muzeul Guimet- Paris, Muzeul Confluențelor din Lyon, Muzeul Artelor Asiatice – Nisa, Muzeul de Istorie din Lausanne – Elveția, Muzeul din Lucca, Muzeul de Artă Contemporană din Lecce & Lissone, Fundația Alain Danielou, ș.a

Nihar a cântat periodic pentru postul de radio și televiziune All India ca artist distins cu calificativul “B plus” din 1996. Susține în mod curent spectacole împreună cu artiști faimoși ai Indiei, precum Ustad Shujaat Khan, Ustad Shahid Parvez, Pt. Krishna Mohan Bhatt, Pt. Vishwa Mohan Bhatt, Partho Sarothy, Pt. Shubhendra RAO și Saskia RAO DE HAAS, Pt. Amarnath Mishra etc. Nihar este de asemenea implicat activ în promovarea și dezvoltarea muzicii indiene în Europa prin organizarea de concerte, ateliere și lecții demonstrative cu artiști cunoscuți.

BHASKAR DAS este unul dintre cei mai străluciţi interpreți de bansuri ai generaţiei tinere de muzicieni din India. Crescând într-o atmosferă propice – tatăl său, Pandit Gopal Das este unul din pionierii muzicii clasice indiene la clarinet – călătoria lui Bhaskar în lumea muzicii a început la frageda vârstă de trei ani. A fost o inițiere atat de inconștientă și naturală, încât Bhaskar consideră aproape imposibilă separarea muzicii de viața sa. La vârsta de opt ani a concertat pentru prima dată la conferința Prayag Sangeet Samiti din Allahabad și, până în prezent, a susținut periodic concerte în India și în străinătate

Calificat ca “A grade artist” de All India Radio & Door Darshan, câștigător al unor prestigioase concursuri naţionale precum Sangeet Natak Academy, Sangeet Samiti, Sahara International Music Competition, All India Radio Competition, Bhaskar a primit, de asemenea, o bursă națională din partea Guvernului Indiei, care i-a permis să-și obțină diploma de masterat la Universitatea Hindusă din Banaras cu onoruri.

Continuându-și pregătirea sub ghidarea tatălui său, Bhaskar a beneficiat și de îndrumarea lui Acharya Pandit Anupam Rai, iar în decursul ultimului deceniu a fost sub tutela lui Pandit Udai Mazumdar, specialist al instrumentului tabla și compozitor de muzică în stilul Banaras-Maihar Gharana.

Stabilit în cosmopolitul Mumbai, dar menținând contactul cu rădacinile și canoanele muzicii clasice, Bhaskar pendulează între lumile gemene ale gândirii tradiționale și perspectivei contemporane.

Concertul va avea loc miercuri, 14 iunie, ora 19:00, la Cinema Elvira Popescu.

Organizatori: Centrul Cultural “Rabindranath Tagore” în colaborare cu Ambasada Indiei la București, cu sprijinul Incredible India (India Tourism Frankfurt).

Sponsori: Dr. Reddy’s, Jet Airways, Himalaya Wellness, Hotel Răzvan.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][mk_icon_box icon=”mk-li-pinmap” title=”Detalii eveniment” text_size=”24″ icon_size=”large” title_color=”#9b0834″][/mk_icon_box][vc_column_text]14 iunie 2017
ora 19:00
Cinema Elvira Popescu
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][mk_icon_box icon=”mk-moon-ticket” title=”BILETE” text_size=”24″ icon_size=”large” title_color=”#9b0834″][/mk_icon_box][vc_column_text]cat.I: 50 lei
cat.II: 35 lei

Abonament pentru 2 concerte (14 și 24 iunie): 75 lei

Biletele și abonamentele pot fi cumpărate online de pe www.eventbook.ro, de la casieria cinematografului Elvira Popescu, Librăria Mihai Eminescu și Librăriile Humanitas.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Scroll to Top