„Dumnezeul Vizibil” – un film fotografic de Ravi Ranjan

Acest film este o întrebare:

” Există vreun loc unde Dumnezeu nu este vizibil? ”

Data: sâmbătă, 6 iunie 2015
Ora: 14:00
Loc: Sala Victor Ion Popa – Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Fotografiile lui Ravi Ranjan ne invită în venele mistice ale tărâmului Indian: detalii de culoare, sate izolate cu cântecele lor străvechi, o lume de poveste în care Dumnezeu își dezvăluie frumusețea fără ezitare. Binecuvântările se revarsă pretutindeni, în locuri sfinte, precum și pe străzi, în ochii unui vânzător de ceai, sau ridurile de pe față unei femei triste ce se spală în apa sfântă a Gangelui și în speranța din propria inimă, într-o pată de culoare roșie pe un perete al templului sau în serenitatea unui ascet ce se odihnește pe malul râului sfânt. India este un tărâm al varietății infinite și al detaliilor complicate dar atunci când este privită cu ochi relaxați, totul se topește într-un ocean unitar, o prezență unică ce pătrunde totul, o prezență pe care o putem ușor numi Dumnezeu. Dumnezeu este vizibil, chiar în fața ochilor noștri, viu în fiecare fotografie, și zâmbindu-ne, ne invită să intrăm în jocul creativ, să fim un pic altfel, să amestecăm culori, valori și reguli: să oferim apă de băut apei, să hrănim pietrele și copacii cu lapte și miere, să umblăm goi, acoperiți în cenușă sau să stăm într-un picior timp de un an pentru a îmbia zeii. Există vreun loc în care jocul divinității nu e de găsit? Există vreun loc în care Dumnezeu nu este vizibil ochilor noștri?

Ravi RanjanRavi Ranjan, fotograf indian contemporan, situat în New Delhi, surprinde prin arta sa fotografică prezența vie a Indiei și are ca scop crearea unei noi viziuni a acestui tărâm magic. Arta sa fotografică, ce îmbină pictură și fotografia digitală, transformă imaginile în fantezii pentru minte. Lucrând cu ajustări de lumină și culoare, lucrările sale oferă înțelesuri distincte aspectelor culturii indiene, cum ar fi religia, spiritualitatea și secvențele vieții de zi cu zi. Ravi Ranjan invită privitorul să își schimba perspectiva, lărgind orizontul și deseori redefinind ceea ce numim realitate. Fiind localizate în India, unde viața are un parfum de atemporalitate și în care vechiul, modernul și divinul coexistă în mod natural, fotografia lui Ravi Ranjan face deseori aluzie la tărâmul realismului magic.

În calitate de co-fondator al Vasudhaiva Kutumbakam Art Project, Ravi Ranjan aspiră să consolideze rolul Indiei în crearea unei lumi pașnice. Proiectul VK include organizarea de tabere de artă în diferite locații din India, în care artiști din întreaga lume, împreună cu comunitățile locale sunt invitați să devină participanți activi în nașterea noilor lucrări de artă. Artiștii din diferite domenii de creație aduc inspirație și frumusețe localnicilor și mediului. Astfel, aceștia au șansa de a atinge vieți în mod direct, și deseori pleacă de la aceste tabere mai bogați nu doar artistic dar si uman. Implicarea localnicilor în procesul de creație duce la regenerarea comunității alese, ridicând atât moralul cât și nivelul de conștiință al respectivei comunități.

Ravi Ranjan
+91 9350299306
www.raviranjanphotography.com
mail@raviranjanphotography.com
Facebook: Ravi Ranjan Photography
Facebook: Vasudhaivakutumbakam

Scroll to Top