Proiecţia filmului „Dincolo de bariere”/”Crossing lines” (32min)

covernoback100_r5yq“Crossing Lines” (Dincolo de bariere) este despre efortul unei femei indiene de origine americană de a-şi pastra legătura cu India după pierderea tatălui ei. Ca majoritatea imigranţilor din generaţia ei, Indira Somani s-a confruntat cu întrebări referitoare la identitatea ei, deoarece părinţii ei se stabiliseră în SUA în anii ’60. Născută şi crescută acolo, Indira s-a încadrat în stilul de viaţă tipic american, dar în viaţa personală urma modelul indian, ca urmare a influenţei puternice a tatălui, care iubea India şi cultura indiană. Acest film ne invită într-o călătorie prin India, în care Indira îşi vizitează rudele din partea tatălui pentru prima dată dupa moartea lui.

Filmul explorează modul în care ea încearcă să restabilească legăturile cu moştenirea sa culturală. Este povestea unei fiice care aduce un omagiu tatălui prin tot ceea ce a învăţat despre ţara ei de origine, despre cultura şi familia sa.

Regizori:

  • PhD Indira S. Somani, profesor asistent la Universitatea Howard din Washington
  • Leena Jayaswal, profesor la Universitatea Americană din Washington

Website:
www.crossinglinesthefilm.com

“Crossing Lines” este un film sincer şi emoţionant despre lupta pentru maturizare în contextul a două lumi complet diferite, concret şi simbolic — India şi America: părinţi indieni şi colegi americani, festivalul Diwali şi ceremonia Gharwapsi, principii hinduse şi iudeo-crestine, hindi şi engleza. Reuşind să treacă această prăpastie adâncă prin rememorarea experienţei de imigrant, biografia Indirei Somani descrie într-un mod sincer şi înduioşător legătura cu tatăl său – care face parte din prima generaţie de imigranţi indieni în SUA. Povestea schiţează totodată şi problemele cu care se confruntă imigranţii asiatici în incercarea de a-şi împăca lumea „de-acasa” şi „cealaltă”.

Călătorind virtual printre experienţele Indirei în India şi America, observatorii acestei povesti de viaţă o însoţesc într-o călătorie grea, dar împlinitoare, dincolo de bariere etnice sau culturale, pentru a-şi înţelege tatăl mai bine. La final, filmul ne imprimă dorinţa de a afla mai mult: Cum va continua Indira să-şi exploreze legăturile cu India şi cu viaţa tatălui său? Cum va găsi, ca femeie, calea pentru a aduce în armonie cele două lumi ale sale – cea indiană şi cea americană? “Crossing Lines” este un material util pentru profesorii din SUA, în ceea ce priveşte diversitatea etnică, diaspora asiatică, imigrarea, distanţa dintre generaţii, genuri, culturi dar şi referitor la studiile despre Asia de sud-est.

(Radhika Parameswaran, PhD, Profesor la Şcoala de Jurnalism, Indiana University )

Scroll to Top