„Poveștile așteaptă să se desfășoare într-un cadru liniștit.” – Interviu cu fotograful Abhijit Kar Gupta

Interviu cu fotograful Abhijit Kar Gupta

“Poveștile așteaptă să se desfășoare într-un cadru liniștit.”

Ne puteți spune câteva cuvinte despre dumneavoastră ?
Domeniul meu profesional este fizica. Predau fizica studenților universitari și postuniversitari de la facultate. Locuiesc în Kolkata, dar pentru meseria mea fac naveta în zona rurală. Pasiunea mea este fotografia. Îmi place să-mi port camera în rucsac chiar și atunci când mă duc la muncă. În afară de fotografie, scriu rime și articole de știință populară în limba bengali. Îmi place să citesc, să merg cu bicicleta și să călătoresc oriunde pot. În calitate de persoană bengaleză, îmi place să port conversații cu prietenii și cunoscuții, pe care noi le numim „aadda”.

Ce vă inspiră să fotografiați natura și viața rurală din Bengalul de Vest?

Domeniul meu de interes este peisajul și oamenii. Viața și peisajul din zona rurală a Bengalul de Vest sunt subiectele mele preferate. M-am născut si mi-am petrecut copilăria într-un sat. Așadar, amintirile mele din acele zile, viața simplă și liniștită de acolo mă influențează destul de mult. Chiar dacă trăiesc într-un oraș mare, practic exist în peisajul rural.

În ce locații fotografiați, de obicei?

Îmi place să-mi duc camera oriunde merg – într-un oraș, un sat sau într-o destinație de călătorie. Un peisaj deschis, orizontul de departe, apusul soarelui, aranjamentul copacilor, cerul frumos, viața liniștită a oamenilor, un ciclu care trece, unii oameni care se plimbă prin peisaj, toate acestea mă atrag să-i fotografiez. Când merg pe străzile înguste ale unei părți vechi dintr-un oraș, devin, de asemenea, la fel de curios să examinez lumina și umbra, liniștea vieții de acolo.

Toată lumea știe că India este o țară foarte diversă. Ce ne puteți spune despre regiunea Bengal? Cum este geografia, clima, anotimpurile și natura acolo?

Da, India este o țară foarte diversă în ceea ce privește limba, mâncarea, cultura și peisajul. Bengalul de Vest se află în partea de est a Indiei. Limba, cultura și mâncarea sunt mai asemănătoare celei din Bangladesh decât orice altă parte a Indiei, din motive naturale. Limba noastră este bengali (bangla). Ne place să mâncăm pește și orez. Există o mulțime de râuri în partea de sud a Bengalului și apoi marea (Golful Bengalului), unde se întâlnesc râurile mari. Între ele, există cea mai mare pădure de mangrove numită Sundarban. La nordul Bengalului de Vest, întâlnești puternicul munte Himalaya. Darjeeling este un frumos oraș de deal din zona Himalaya de Est, care produce cel mai bun ceai din lume.

În majoritatea regiunilor, satele sunt verzi și fertile iar oamenii cultivă multe soiuri de recolte. Totuși, există și sate localizate în zonele relativ uscate și viața este destul de grea acolo.

În afară de partea din zona Himalaya, clima este de obicei fierbinte și umedă. Cu toate acestea, viața și cultura depind mult de variațiile sezoniere de-a lungul anului. Iarna se instalează și rămâne câteva luni, urmată de primăvară și de insuportabila vară fierbinte și umedă. Apoi musonul ajunge și străbate statul. Peisajul rural devine verde, râurile se umplu. Cultivarea depinde în mare măsură de apele ploii.

Viața oamenilor din mediul rural se învârte în mare parte în jurul agriculturii și, parțial, al pescuitului în zonele de coastă. Oamenii sunt leneși și adoră să sărbătorească viața prin diferite festivaluri pe tot parcursul anului, evenimentul major fiind Durgotsav, festivalul Durga Puja. Este vorba despre venerarea frumoasei zeițe Durga și a copiilor ei care coboară pe Pământ toamna.

Cum este stilul de viață al oamenilor care locuiesc în sate?

Viața oamenilor depinde în mare parte de agricultură. Bengalul de Vest este un stat extrem de populat al Indiei. Majoritatea fermierilor sunt mici și marginali, dar există și fermieri fără pământ, care locuiesc în sate de lângă pământurile lor cultivate. Satele sunt bineînțeles conectate la orașele mici din apropiere, pe drum sau cu trenul. Este posibil să nu găsiți prea mulți copaci sau păduri în majoritatea părților din Bengalul de Vest, cu excepția unor zone împrăștiate și a poalelor Himalayei. Dar, în multe părți, există terenuri cultivate care sunt fertile și care oferă o varietate de culturi pe tot parcursul anului.

Care este viziunea dumneavoastra despre lume?

În copilărie, jucam un fel de joc. Una din persoane începea prin a spune: „Poți vedea ce văd eu?” Ceva sau pe cineva. Ceilalți din grup se uitau în jur pentru a localiza acel lucru sau persoană. Acest joc are o întorsătură filosofică. Ideea este să le arăt oamenilor ceea ce văd!

Când mă uit prin obiectivul aparatului de fotografiat, încerc să încadrez o bucată de realitate care există în fața mea. Înțelegerea interacțiunii dintre peisaj și viață ne pot face să realizăm magia și simțul realității. Poveștile așteaptă să se desfășoare într-un cadru liniștit. Trebuie doar să așteptăm și să observăm cu toată sinceritatea noastră. Poveștile așteaptă să se desfășoare într-un cadru liniștit. Trebuie doar să așteptăm și să observăm cu toată sinceritatea noastră. Poate o simplă bucată de poveste sau un cadru fotografic să imortalizeze un moment? Poate fi tratată viața ca un colaj de astfel de cadre nenumărate?

Sunt sigur că Lumea ar fi un loc mai bun dacă observăm profund și începem să înțelegem lucrurile așa cum sunt. Arta fotografiei ne poate oferi acea oportunitate.

Puteți urmări cele mai recente fotografii ale lui Abhijit Kar Gupta pe Instagram

Scroll to Top