„Poet, filosof, romancier, eseist, estetician, dramaturg, actor, regizor, cântăreț, muzician, coregraf, pedagog și pictor, Rabindranath Tagore a dat lumii tot ce este frumos în lume. Bogata sa activitate de peste 60 de ani n-a fost decât o sinteză a marilor valori culturale și spirituale ale lumii, imaginația sa n-a lăsat nici un domeniu de artă neexplorat, gândirea sa a cuprins cele mai înalte idei și cea mai subtilă sensibilitate a sufletului omenesc.
Complexitatea creației și a personalității lui Rabindranath Tagore i-a depășit pe intelectualii occidentului. Neștiind cum s-o explice, necunoscând nici o categorie în care să poată încadra această minte genială, criticii apuseni au găsit un singur termen de caracterizare: poet mistic. Mesajul filosofiei Upanișadelor și cel al umanismului buddhist, recreate de acest artist savant, s-au pierdut în lumea codificată a Europei; poetul Indiei a rămas un mister adorat.” – Amita Bhose
Prin prisma operei primei traducătoare a lui Tagore direct din limba bengali în limba română – Amita Bhose –, vom cunoaște viața și creațiile simbolului spiritualității eterne indiene. Rabindranath Tagore (1961-1941), primul laureat asiatic al Premiului Nobel pentru literatură – 1913 – este unul dintre cei mai iubiți scriitori universali în România.
Prezintă Carmen Mușat-Coman,
fostă studentă și colaboratoare a Amitei Bhose