Sâmbătă, 22 iunie, ora 13:00
Sala Multimedia, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, București
Neti Neti > regizat de Filippo Carli, Documentar (21 de minute, Italia)
Acest scurt şi meditativ film, filmat în sudul Indiei, are la bază o întrebare simplă : „Ce este frumuseţea?” Filmul implică totuşi mai multe întrebări: De ce într-o ţară săracă precum India, frumuseţea este atât de puternic exprimată? Şi de ce în prezent, în culturile occidentale ne-am pierdut frumuseţea? Acest film este o călătorie prin satele şi templele unei ţări unde vieţile oamenilor sunt apropiate sacrului.
„ Neti Neti” este o frază în sanscrită care este folosită în textele vedice pentru a defini divinitatea şi care literalmente se traduce „ nu acesta ,nu acela”. Neti Neti este titlul acestui scurtmetraj (21’) filmat in sudul Indiei. Filmul este o călătorie în căutarea unui răspuns. Ce este frumuseţea? se întreabă naratorul aflat în căutarea unui lucru pe care simte că l-a pierdut. Răspunsul poate fi ascuns intr-o cutie primită in dar de la un bătrân la începutul filmului. Dar alte răspunsuri survin lent din imaginile unei lumi în care încă se trăieşte în contact direct cu elementele primare ale existenţei. O ţară care printr-un uşor suflu, evocă încă prezenţa a ceea ce noi numim mit. Prin frumuseţe, în acest film, nu se înţelege deci perfecţiunea estetică, ci acel eveniment ce reuneşte în suflet ceea ce era divizat.
Nataraja (Dansul vieţii) > regizat de Filippo Carli, Documentar (25 minute, Italia)
Natura, prin constituţia sa, ne învaţă să fim conştienţi de miracolul vieţii. Aceasta este povestea unei zile din viaţa satelor din sudul Indiei. Este povestea vieţii oamenilor care încă mai trăiesc in contact cu elementele naturii. Şi prin intermediul acestor elemente păstrează vie relaţia cu centrul propriei lor fiinţe. Acolo, unde cuvintele se termină, dansul vieţii începe.
Shiva Nataraja sau Shiva care dansează este una din reprezentările principalei divinităţi Hindu : Shiva creând universul cu o mână si distrugându-l cu cealaltă. Simbolic, reprezintă cercul vieţii. Filmul este povestea unei zile din viaţă, de la răsărit până la apus dar in acelaşi timp, metaforic, a unei întregi vieţi de la naştere până la moarte. Nataraja este mărturia vie a culturii antice transmise prin textele vedice unde omul trăieşte în relaţie cu cosmosul şi cu mediul înconjurător.
Documentarul „Nataraja„ al regizorului Fillipo Carli, reuşeşte să prezinte în numai 25 minute, un luminos şi complet portret al vieţii de zi cu zi, înţeleasă ca ritual şi gestică, a unei aşezări rurale din India. Dansul vieţii este prezentat prin intermediul imaginilor acţiunilor zilnice, articulate în gesturi ritualice: munca, odihna, jocul copiilor; hrana plantată, culeasă, gătită şi mâncată ; cer şi pământ, lumină şi întuneric.
Cu privire la acţiunile, gesturile surprinse în film, Filippo Carli mărturiseşte: „Filmul meu este unul foarte simplu, făcut intr-adevăr din puţin şi povesteşte despre acţiunile pe care de fapt noi toţi le efectuăm în mod continuu. În film, majoritatea acestora, după cum se poate observa, sunt realizate de femei întrucât cultura rurală indiană este una puternic matriarhală. Desigur, bărbaţii lucrează şi ei, însa pe lângă faptul că sunt aflaţi în inferioritate numerică, aceştia sunt distraţi de tehnologie.”
„Nataraja” este un documentar mut ce conţine numai doua părţi vorbite, în partea de început si de sfârşit a acestuia, menţinând pe tot parcursul său numai sunetul vieţii ce îşi urmează cursul.
Cred că sensul profund al scurtmetrajului meu este călătoria omului, care, observând materia din jurul său transformându-se , se transformă şi el înăuntrul său în acelaşi timp. Acesta e un concept pe care din păcate l-am pierdut în vest, la fel ca şi capacitatea de a ne fi prezenţi nouă înşine în timp ce trăim, o altă temă ce este apropiată inimii mele. Acest contact cu „a face”, cu acţiunea, absoarbe mintea, lăsând foarte puţin loc pentru alte gânduri, conducând astfel către un soi de iluminare. De aceea pentru a insista asupra acestui mesaj am decis să tai sunetul. Primul meu film, „Neti Neti” a fost despre frumuseţe, „Nataraja” este despre călătoria omului văzută ca trecere, destinaţie dar mai mult decât atât ca sosire si permanenţă.
Filippo Carli s-a nascut în Roma în 1966 şi în 1990 a absolvit Pictura la Şcoala de Arte Plastice. În 1999 realizează primul său scurtmetraj în India – Neti Neti, film-călătorie ce tratează frumuseţea ca fenomen interior. Neti Neti îl conduce către realizarea în 2011 a unei urmări fireşti: Nataraja, reprezentând sosirea şi permanenţa în ceea ce am căutat în călătoria anterioară. Sensul profund al lucrărilor sale constă în filmarea realităţii pentru a accesa o perspectivă simbolică a existenţei.