Spectacol de dans clasic indian „KATHAK SUFIANA”

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

AFIS KATHAK SUFIANA 18iun 2016Doamne, ia-mă de mână şi ajută-mă să-mi duc povara,
Fii-mi ghid în greaua-mi călătorie, spală-mi păcatele sufletului,
Revarsă asupra-mi culoare şi ploaie de binecuvântări, poartă-mi gândurile către stele,
Învaţă-mă iubirea adevărată, lasă-mă să dansez în extaz precum sfinţii sufiţi!
Doamne, ascultă-mi ruga, cheamă-mă către Tine,
Schimbă-mi coroana gloriei în Adevăr şi Iubire!
(adaptare după un text Sufi)

„Kathak Sufiana” este un omagiu adus Creatorului Universului şi creaţiei sale, prin intermediul dansului, muzicii şi a poeziei. Practicile sufite şi compoziţiile spirituale au fost puternic influenţate de tradiţiile Indiei şi de aspectele socio-culturale ale vieţii. Sufiţii sunt mereu în căutarea Adevărului, pentru a se contopi cu Divinitatea. Din rugăciunea, poezia mistică şi muzica sufite se revarsă Fiinţa Divină. Dezvăluind enigma Sufismului şi eleganţa dansului Kathak, fiecare mişcare exprimă o poveste. Ritmul frenetic şi graţia mişcărilor se împletesc cu mesajul de pace, iubire şi armonie. Închideţi ochii şi încercaţi să descoperiţi unitatea în diversitate, să simţiţi emoţia unei călătorii mistice!

Spectacol oferit de Centrul de Artă „Euterpe” în colaborare cu Casa de Cultură „Friedrich Schiller”. Concept şi coregrafie: Carmen Coţovanu Pesantez

Kathak (derivat din cuvintele sanscrite „katha” – poveste şi „kathakar” – povestitor) este unul dintre stilurile majore ale dansului clasic indian, care ne poartă către timpurile vedice, când preoţii şi rapsozii călătoreau dintr-un loc într-altul istorisind, prin muzică, dans şi mimă, din epopeile „Mahabharata” şi „Ramayana”. Performat iniţial în temple, ca dans ritualic închinat divinităţii, a ajuns la curţile regilor moguli, într-o perioadă când dansul, muzica şi poezia atingeau apogeul rafinamentului, pentru ca, după o perioadă de umbrire a artelor, să revină pe marile scene, spre încântarea ochiului şi a sufletului. Stilul se caracterizează prin elemente ritualice, rezultat al mişcării Bhakti de adorare a divinităţii, la care s-au adăugat influenţe persane, reunind deopotrivă sacrul şi profanul într-o armonie perfectă. Compoziţiile sunt specifice muzicii Hindustani (nordul Indiei), iar costumele amintesc de miniaturile din perioada mogulă şi de strălucirea Taj Mahal-ului. În India, există trei şcoli principale de dans Kathak – „gharana” (Lucknow, Jaipur, Benares), care se deosebesc prin anumite aspecte tehnice şi artistice dezvoltate de exponenţii fiecăreia dintre ele. Kathak este un dans sofisticat, spontan, plin de graţie şi expresivitate, cu piruete elegante, cu gesturi feminine, dar ferme, care dă frâu liber imaginaţiei şi măiestriei interpretului de a transpune povestea prin dans, muzică şi mimă. Personalitatea interpretului conferă un caracter unic fiecărei reprezentaţii în parte, inducând spectatorului o stare de extaz.

Mişcarea Sufi a apărut în Persia, în jurul secolului IX, ca reacţie la doctrinele religioase ale timpului şi din nevoia de a simţi şi percepe Divinitatea într-o manieră personală. În secolul al XIII-lea, se înfiinţează în Ajmer (India) Ordinul Sufit Chisti. Sufismul a fost apreciat de împăratul Akbar care i-a recunoscut imensa contribuţie la înţelegere şi toleranţă, în căutarea adevărului absolut.
Două forme poetice şi muzicale sunt des întâlnite în Sufism: Ghazal şi Qawwali.

Ghazal reprezintă o formă poetică rafinată care se îmbină cu muzica şi dansul, tratând, de fiecare dată, iubirea supremă, necondiţionată – văzută adesea ca metaforă a Divinităţii, melancolia şi dorul, întrebările metafizice. Este un dialog între discipol şi maestru (Creator), iar adesea între îndrăgostiţi. Exponenţi ai ghazalului au fost poeţii persani Rumi şi Hafez, iar ulterior poeţii indieni Mirza Ghalib, Baba Farid, Bulleh Shah s.a.

Qawwali este o formă de muzică devoţională Sufi, având ca temă iubirea pentru Divinitate, aspiraţia de uniune cu Creatorul. Compoziţiile Qawwali încep în ritm lent şi se termină în crescendo pentru a induce starea de transă, atât publicului cât şi interpreţilor care trăiesc emoţia cu intensitate.[/vc_column_text][vc_separator border_width=”2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Când?
Sâmbătă, 18 iunie 2016, 18:00

Unde?
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”
Şos. Kiseleff, nr. 28-30

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]NamasteFest - Landscape Facebook post 1200x801px_1200px x 801[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Scroll to Top