Proiecția piesei de teatru-dans “Chandalika”
de Rabindranath Tagore
Sâmbătă, 21 august, ora 17:00, ZOOM
Rabindranath Tagore, câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură în 1913, este binecunoscut pe plan internațional ca un mare poet și filozof. Puțini știu că el a scris, de asemenea, peste 2.200 de melodii și a creat un stil de dans nou.
„Chandalika” este una din cele trei piese de teatru-dans scrise de el, în care dialogul este prezentat sub formă de muzică, în timp ce acțiunile sunt efectuate pe scenă de dansatori. Prokrithi, o fată care e respinsă şi ignorată de ceilalţi săteni, descoperă un nou sens în viaţă atunci când Anondo, călugăr budist, îi cere apă şi îi redă demnitatea spunându-i că apartenenţa la o anumită castă nu o face mai puţin umană decât ceilalţi.
Tagore a scris această piesă, bazată pe o povestire budistă, ca parte din campania sa de a prezenta lipsa de umanitate a sistemului de caste. Vom afla mai mult despre aceste aspecte ale gândirii sale și cum a ajuns să își prezinte viziunea prin intermediul pieselor de teatru-dans, folosind ca medii de expresie muzica și dansul.
Versiunea cinematografică a piesei „Chandalika” a fost filmată în 2011, cu muzicieni, cântăreți și dansatori din Santiniketan, Bengalul de Vest, India, locul unde Tagore a fondat școala sa și Universitatea Visva-Bharati.
Durată proiecție: 73 min
Subtitrare: română și engleză
Personajele principale:
- Prokrithi – Kaberi Chatterjee (dans), Manini Mukhopadhyay (voce)
- Mama lui Prokrithi – Gitanjali Sarkar (dans), Kushni Saren (voce)
- Anondo – Sourav Chatterjee (dans), Kuntal Chakraborty (voce)
- Vânzătorul de iaurt – Ambika Bhandary (dans), Kuntal Chakraborty (voce)
- Vânzătorul de brățări – Subhadip Sarkar (dans), Shubhajit Chowdhury (voce)
Invitați sesiune Q&A:
- Dr. Kaberi Chatterjee – interpreta personajului principal / scenograf / designer de costume / producător
- Obhi Chatterjee – regizorul versiunii cinematografice
- Maria Pomohaci – cercetător la Centrul pentru Studii Indiene Moderne (CeMIS), Georg-August-Universität Göttingen (Germania)
Dr. Kaberi Chatterjee
interpreta personajului principal / scenograf / designer de costume / producător
Kaberi Chatterjee reprezintă o autoritate în domeniu în ceea ce privește forma de dans creată de Tagore. În urma tezei sale cu privire la influențele diferitelor stiluri de dans asupra formei de dans Tagore, Kaberi a devenit prima deținătoare a unui doctorat în dans la Universitatea Visva-Bharati înființată de Rabindranath Tagore la Santiniketan.
Kaberi a susținut numeroase reprezentații în India și a avut turnee în Japonia, Bangladesh și Europa. A fost dansatoarea principală într-un spectacol dedicat Parlamentului indian în prezența vicepreședintelui și difuzat totodată pe postul național de televiziune. A jucat rolul principal în versiunile cinematografice ale pieselor de teatru-dans „Chandalika”, „Chitrangada” și „Shyama” de Rabindranath Tagore. În prezent, Kaberi locuiește în Europa, dar continuă să se pregătească sub îndrumarea profesorilor săi din Santiniketan. Cartea ei viitoare, „Dansul Tagore” („Tagore Dance”), are la bază teza sa de doctorat, alături de fotografii din producția celor trei filme.
Obhi Chatterjee
regizorul versiunii cinematografice
Obhi s-a născut și a crescut în Londra, ca fiu al unor părinți din Bengal care organizau regulat evenimente culturale ce includeau muzică, piese de teatru și dans compuse de Rabindranath Tagore. A studiat muzica instrumentală tradițională și i-a acompaniat la tabla pe unii din cântăreții de top ai stilului Rabindrasangeet. Interesul său pentru cinematografie s-a dezvoltat de la o vârstă fragedă prin vizionarea tatălui său, Jayanta Chatterjee, folosind un aparat foto de 8 mm pentru a înregistra o vacanță. După căsătoria sa cu Kaberi Chatterjee, Obhi a început explorarea posibilităților oferite de tehnologiile audiovizuale digitale pentru a-și dezvolta partea creatoare.
Formular de înscriere
Pentru a participa la eveniment, vă rugăm să completați formularul de mai jos.
Veți primi pe email link-ul întâlnirii ZOOM în ziua anterioară evenimentului.
Pentru informații suplimentare sau asistență tehnică ne puteți scrie pe adresa contact@namasteindia.ro