„Întâlnire pe Gange” – Concert de muzică clasică – Pt. Vishwa Mohan Bhatt

vishwa_mohan_bhatt_webVishwa Mohan Bhatt (mohan veena)

Creator al instrumentul Mohan Veena şi câștigător al unui Premiu Grammy, Vishwa Mohan a hipnotizat lumea prin muzica lui impecabilă, delicată și totuși incandescentă. Datorită efortului considerabil depus de fiica lui, artistul a rebotezat chitara construită de el, Mohan Veena, și a urcat-o pe scara celor mai apreciate instrumente din curentul muzicii indiene clasice, dându-i numele său – Vishwa (care înseamnă “lume”) și Mohan (care înseamnă “magician”).

Fiind elevul preferat al lui Pt. Ravi Shankar, Vishwa Mohan face parte din elita muzicienilor urmaşi ai artistului Tansen şi ai maestrului său mistic, Swami Haridas, de la curtea regală a împăratului mogul Akbar.

Vishwa Mohan Bhatt a atras atenția internațională prin interpretarea specific indiană a ukulelei (varianta hawaiană a chitării) la care a integrat impecabil tehnicile folosite în cazul sitarului, sarodului și veenei, oferindu-i o formă complexă prin adăugarea a încă 14 corzi, ceea ce l-a ajutat să aducă instrumentul la înălțimi incredibile. Cu o viteză uimitoare și un legato infailibil, Bhatt este fără îndoială unul dintre cei mai expresivi, multilaterali și mari chitariști din lume.

Trăsăturile remarcabile ale stilului lui Bhatt constă în capacitatea sa înnăscută de a interpreta stilurile instrumentale “Tantrakari Ang” și “Gayaki Ang” la Mohan Veena, ceea ce reprezintă cel mai mare avantaj al acestui instrument muzical în comparație cu sitarul, sarodul și veena. Nu e de mirare că Vishwa Mohan prin virtuozitatea și capacitatea sa de-a interpreta nenumărate melodii a primit împreună cu Ry Cooder cea mai înaltă distincție în domeniu, Premiul Grammy în 1994, pentru albumul “A meeting by the river”/ “O întâlnire la râu”, acest fapt afirmându-i statutul de vedetă nu doar ca artist de primă mână, ci și ca improvizator și compozitor entuziast.

Vishwa Mohan a avut spectacole în SUA, Rusia, Canada, Marea Britanie, Germania, Spania, Franța, Italia, Olanda, Belgia, Scoția, Elveția, Danemarca, ţările din Orientul Mijlociu și întreaga Indie.

Nihar Mehta (tabla)

nihar_mehta_webNihar Mehta provine dintr-una din cele mai însemnate și respectate familii de filosofi și muzicieni din Ahmedabad. Străbunicul său, regretatul Diwan Bahadur Narmadashankar Mehta a fost un faimos adept al învățăturii vedantice și filosof al Indiei. Răposatul său bunic Yashodhar Mehta a fost avocat și un remarcabil filosof, romancier și astrolog din Gujarat. De-asemenea, familia sa este implicată activ în predarea și promovarea muzicii indiene clasice prin celebrul lor Institut de Muzică „SAPTAK” din Ahmedabad, fondat în anul 1980 de regretatul său unchi și guru Shri Nandan Mehta.

Din moment ce muzica era prezentă în familie, ea a devenit o a doua natură pentru Nihar și chiar de la vârsta de 12 ani a început să învețe Tabla (instrument indian de percuție) de la unchii săi, Nandan Mehta și Pt Puran Maharaj la Școala de Muzică SAPTAK din Ahmedabad. Unchiul lui Nihar, Nandan Mehta, și tatăl său, au devenit discipolii lui Kishan Maharaj în 1954. Prin urmare, Nihar a fost inspirat și îndrumat din când în când de guru-ul bunicilor săi – Pt. Kishan Maharaji (instrumentist în tabla). În prezent, este discipolul lui Pt. Pooran Maharaj.

Din 2002, Nihar e stabilit în Nisa, Franța. A participat la evenimente și festivaluri importante din Europa. Muzeul Guimet- Paris, Muzeul Confluențelor din Lyon, Muzeul Artelor Asiatice – Nisa, Muzeul de Istorie din Lausanne – Elveția, Fundația CINI din Veneția, Muzeul din Lucca, Muzeul de Artă Contemporană din Lecce & Lissone, Fundația Alain Danielou, Fundația Europeană de Design M. Valerio ADAMI, Centrul de cercetare al performanței din Aberystwyth – Wales, Centrul ACANTHES din Metz deținut de M. Claude SAMUEL, Festivalul Borealis din Bergen – Norvegia, Festivalul Pro-Gitar din Munich & Munster – Germania, Ambasada Indiană din Berlin, Festival celor 5 continente din Martigny – Elveția, Festivalul Republicii Artelor din Salzburg – Austria, Festivalul Patrimoniului Asiatic-American din Chicago și al Universității din Milwaukee – S.U.A, Conservatorul din Nisa, Teatrul Prithvi din Mumbai etc se numără printre acestea.

Nihar a cântat periodic pentru postul de radio și televiziune All India ca artist distins cu calificativul “B plus” din 1996. Susține în mod curent spectacole împreună cu artiști faimoși ai Indiei, precum Ustad Shujaat Khan, Ustad Shahid Parvez, Pt. Krishna Mohan Bhatt, Pt. Vishwa Mohan Bhatt, Partho Sarothy, Pt. Shubhendra RAO și Saskia RAO DE HAAS, Pt. Amarnath Mishra etc. Nihar este de asemenea implicat activ în promovarea și dezvoltarea muzicii indiene în Europa prin organizarea de concerte, ateliere și lecții demonstrative cu artiști cunoscuți.

[vc_row fullwidth=”false”]
[vc_column width=”1/2″]
[mk_icon_box icon=”mk-li-pinmap” title=”Detalii eveniment” text_size=”24″ icon_size=”large” title_color=”#9b0834″][/mk_icon_box]
[vc_column_text]Joi, 30 iunie 2016
Ora 19:00
Teatrul Elisabeta (Blv. Regina Elisabeta, Nr. 45, Bucuresti)

[/vc_column_text][/vc_column]

[vc_column width=”1/2″]
[mk_icon_box icon=”mk-moon-ticket” title=”BILETE” text_size=”24″ icon_size=”large” title_color=”#9b0834″][/mk_icon_box]
[vc_column_text]cat.I: 35 lei
cat.II: 25 lei

Biletele pot fi cumpărate online de pe www.bilet.ro şi www.eventbook.ro  sau de la oricare din următoarele puncte de vânzare:
– casieria cinema „Elvira Popescu” (Bd. Dacia 77)
– librăria „Kyralina” (str. Biserica Amzei nr. 10)
– librăria „Anthony Frost” (Calea Victoriei 45, lângă Humanitas Kretzulescu)
– librăria Mihai Eminescu (Universitate)
– Teatrul Elisabeta (Bd. Elisabeta 45),
– BiletFan (staţie metrou Unirii 1)
– casa de bilete a Palatului Copiilor (Tineretului)
– reţeaua agenţiilor TUI Travel Center (mall AFI-Băneasa-Vitan-SUN-MegaMall, P-ţa Lahovari, P-ţa Iancului, Bd. Bălcescu)
– agenţia Eurolines (Buzeşti 44)
[/vc_column_text][/vc_column]
[/vc_row]

Scroll to Top