Spectacol de muzică clasică și dans clasic kathak

[vc_row]

Namrta Rai (dans kathak)

Dansul Kathak își are originile în nordul Indiei, fiind interpretat de Kathakari sau barzi care recitau povestiri religoase sau mitologice, acompaniați de muzică, mimă și dans. Numele Kathak provine din cuvântul katha, care înseamnă „arta povestirii”.

Namrta Rai este o dansatoare din noua generaţie incredibil de inovatoare şi expresivă. Păstrând legătura cu tradiţia, ea îşi propune să încorporeze în coregrafiile ei concepte moderne şi actuale.

Născută în pitoreasca vale Dehradun, în nordul Indiei, ea a studiat dansul în sistemul guru-shishya parampara (tradiţia maestru-discipol) sub îndrumarea lui Madhukar Anand, reprezentant de seamă al şcolii Lucknow Gharana a dansului clasic Kathak.

Namrta a beneficiat de burse de studiu şi a perfecționat dansul alături de maeştri renumiţi ai stilului Kathak, precum Guru Gitanjali Lal şi Pt. Birju Maharaj. Primind astfel o pregătire temeinică, Namrta şi-a dezvoltat un stil unic de dans ce îmbină tehnicile tradiţionale cu inovaţiile spectacoloase.

Începând cu anul 1997, Namrta a susţinut numeroase spectacole şi workshop-uri de dans atât în India, cât şi în străinătate: China, Elveţia, Austria, Franţa, America de Sud. În prezent, predă cursuri de dans, susţine spectacole şi studiază complexitatea ritmurilor muzicii indiene sub îndrumarea maestrului său, Pt. Udai Mazumdar.

Udai Mazumdar (tabla)

Udai_Mazumdar_web

Udai provine dintr-o familie de muzicieni şi artişti excepţionali din Allahabad. Tatăl său, regretatul Partho Sarathy Mazumdar făcea parte din prima generaţie de chitarişti ai muzicii clasice indiene. Un mânuitor versatil al instrumentului de percuţie numit tabla, conform tradiţiei Benares Gharana, şi un compozitor foarte talentat, Udai a progresat de-a lungul anilor devenind un artist expresiv. Devotamentul său faţă de muzica clasică şi percuţia indiană a trecut testul timpului, oferindu-i statutul de expert ca artist solo şi acompaniator, în egală măsură.

Primul său contact cu tabla s-a produs la 7 ani. În 1981, s-a adresat eminentului Pandit Ashoutosh Bhattacharya, unul dintre cei mai însemnaţi discipoli ai legendarului Pandit Kanthe Maharaj, pentru a-şi extinde cunostinţele. În 1989, Udai s-a mutat la Delhi pentru a-şi continua învaţătura muzicală şi a devenit elevul maestrului de sitar renumit internaţional, Bharat Ratna Pandit Ravi Shankar, a trăit în preajma lui şi a învăţat arta acompanierii prin tabla.

Discografie:
„Ibaadat – Love is Worship” (2014), „Bhaskar – The Rising” (2013), „Singing Strings” (2012), „Kabir Tulsi and Us” (2011), „Rising”(2010) – Derek Gripper & Udai Mazumdar, „Geet Govind” (2009), „Echoes from India” – Gaurav Mazumdar & Udai Mazumdar, „Fulfilment” – Shubhendra Rao & Udai Mazumdar, „Reverberation” – Kamala Bose & Udai Mazumdar, „The Bamboo Flute in the wind of Rhythm” – Rakesh Chaurasia & Udai Mazumdar, „Journey – an elaborate Ragamala”, „Shankar Ragamala”, „Musik der Welt Bern”

Stabilind o legatură cu melomanii, Udai a câştigat aprecierea unui public variat prin interpretările sale de neuitat. Relocat în Basel, Elveţia şi New Delhi, India, Udai este dedicat performanţei, compunând şi predând.

Shri Bhaskar Das (flaut)

bhaskar_dasBhaskar Das este un flautist talentat din oraşul Allahabad care provine dintr-o familie de muzicieni şi melomani. Tatăl sau, Sri Gopal Das, este un artist eminent şi unul dintre primii indieni ce au cântat muzică indiana clasică la clarinet.

Bhaskar este unul dintre cei mai străluciţi mânuitori de Bansuri (tip de flaut specific indian) al generaţiei tinere de muzicieni din India zilelor noastre. A câştigat concursuri naţionale precum Sangeet Natak Academy, Sangeet Samiti, Sahara International Music Competition, All India Radio Competition, beneficiind de asemenea de o bursă acordată de guvernul Indiei. Şi-a terminat masterul la Universitatea Hindusă Banaras cu onoruri.

A început să cânte la o vârstă foarte fragedă şi a devenit curând un nume cunoscut pe scenele concertelor şi festivalurilor. În prezent, susţine periodic spectacole în Europa ca artist solo sau la festivaluri de muzică internaţională, îşi perfecţionează abilităţile sub îndrumarea lui Pt. Udai Mazumdar, este un cântăreţ fidel la posturile naţionale de radio şi de televiziune şi este un preferat printre numeroşii compozitori de muzică pentru studiourile de înregistrări.

Shri Rupesh Pathak (vocal)

Rupesh PathakRupesh Pathak este un cântăreţ din generaţia tânără care provine dintr-o familie de muzicieni din Bokaro, Jarkhand, aparţinând genului vocal Darbhanga Gharana, familie în care muzica a fost o tradiţie timp de peste 400 ani. În prezent, Rupesh îşi perfecţionează abilităţile sub îndrumarea lui Pt. Udai Mazumdar.

De la o vârstă foarte frageda, Rupesh s-a remarcat printre amatorii de muzică şi criticii din toată ţara. Este cunoscut mai ales pentru gama sa vocală variată şi stăpânirea excepţională a vocii.
Rupesh şi-a obţinut diploma de specializare de la Universitatea Prayag Sangeet Samiti în muzică vocală şi în tabla (instrument de percuţie). A fost felicitat de Preşedintele insulei Mauritius pentru excelenţă în muzica vocală şi internaţională în cadrul întâlnirii Ramayana din Mauritius. Rupesh a călătorit foarte mult peste hotare şi este un artist fidel al posturilor naţionale de radio şi televiziune.
[/vc_row]

[vc_row fullwidth=”false”]
[vc_column width=”1/2″]
[mk_icon_box icon=”mk-li-pinmap” title=”Detalii eveniment” text_size=”24″ icon_size=”large” title_color=”#9b0834″][/mk_icon_box]
[vc_column_text]Vineri, 3 iunie 2016
Ora 19:00
Teatrul Elisabeta (Blv. Regina Elisabeta, Nr. 45, Bucuresti)

[/vc_column_text][/vc_column]

[vc_column width=”1/2″]
[mk_icon_box icon=”mk-moon-ticket” title=”BILETE” text_size=”24″ icon_size=”large” title_color=”#9b0834″][/mk_icon_box]
[vc_column_text]cat.I: 35 lei
cat.II: 25 lei

Biletele pot fi cumpărate online de pe www.bilet.ro şi www.eventbook.ro  sau de la oricare din următoarele puncte de vânzare:
– casieria cinema „Elvira Popescu” (Bd. Dacia 77)
– librăria „Kyralina” (str. Biserica Amzei nr. 10)
– librăria „Anthony Frost” (Calea Victoriei 45, lângă Humanitas Kretzulescu)
– librăria Mihai Eminescu (Universitate)
– Teatrul Elisabeta (Bd. Elisabeta 45),
– BiletFan (staţie metrou Unirii 1)
– casa de bilete a Palatului Copiilor (Tineretului)
– reţeaua agenţiilor TUI Travel Center (mall AFI-Băneasa-Vitan-SUN-MegaMall, P-ţa Lahovari, P-ţa Iancului, Bd. Bălcescu)
– agenţia Eurolines (Buzeşti 44)
[/vc_column_text][/vc_column]
[/vc_row]

Scroll to Top