Prezintă: Iulia Lumină
Data: duminică, 7 iunie 2015
Ora: 14:00
Loc: Sala Victor Ion Popa – Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Industria IT este considerată povestea successului economic în India. Odată cu politicile de liberalizare economică din 1991, antreprenorii indieni au folosit capital străin pentru a înființa firme de software și servicii IT. Firma Infosys, înființată în 1981, a devenit un simbol al successului în domeniul IT. Dintr-o investiție inițială de $1000 dolari, în 10 ani, Infosys a înregistrat un profit anual de $4 millioane și a atins $1 miliard în anul 2004. Orașe precum Bangalore, Chennai, și Hyderabad au devenit centre IT prospere, technological clusters, conglomerate tehnologice, care integrează economia Indiei pe piața globală. În 2014, exportul de servicii al Indiei a fost calculat de Bancă Mondială la 25% din exportul total, din care peste 75% reprezintă exportul de software și servicii IT. Industria IT continuă să indice progrese semnificative, iar antreprenorii, managerii și profesioniștii IT sunt considerați eroii noii clase sociale de mijloc bogate a Indiei.
Succesul rapid al industrei IT și a companiilor de software a generat un entuziasm aparte. Antreprenorii IT și presa business au ajuns să creadă că India poate deveni prima țara în dezvoltare care să folosească brainpower (activitate intelectuală în locul muncii fizice) precum catalist în creșterea economică. A fost chiar sugerat că India poate sări procesul necesar de industrializare pentru că industria IT transformă economia națională în knowledge economy. În timp ce industria IT aduce beneficii substanțiale economiei naționale, multe proiecte de dezvoltare tehnologică, în special în zonele rurale, au eșuat din cauza infrastructurii precare și a accesului discontinuu la curent electric. În ciuda acestui fapt, clădirile moderne de sticlă din conglomeratele tehnologice în mediul urban sunt dovada creșterii exponențiale și a successului acestui domeniu în India.
Vă invit să analizăm contextul și particularitătile industriei IT în India. De la inițiative locale și globale pentru dezvoltare la investiții de capital străin, industria IT operează în contextul liberalizării economice și a integrării Indiei în economia globală. În consecintă, aceasta aduce schimbări sociale semnificative. O clasă transnațională de profesioniști sfidează structurile sociale tradiționale. 1 din 5 angajați în IT sunt femei, iar în total mai multe femei lucrează în domeniul IT decât în confecții și manufactură. Emigrarea către alte centre tehnologice ale lumii, în special America, afectează relațiile familiale și statutul cetățeniei indiene. Vom analiza noile dinamici sociale care au impact asupra poziției femeii indiene, importanța sistemului de castă în noua clasă socială de mijloc din lumea IT și atitudinile și angajamentul față de naționalismul economic indian. În final, entuziaștii globalizării si ai liberalizării economice nu sunt neapărat opuși idealurilor patriotice, ci pot crește economia Indiei în paralel cu planurile de dezvoltare Nehruviene. Atenția noastră va fi dedicată orașului Bangalore, capitala IT a Indiei, considerat primul oraș post-național indian și oraș global în devenire.
DESPRE MINE
Fascinată de culturile Asiei de mic copil, am studiat politica și antropologia socială a Orientului Mijlociu și a Asiei de Sud-Est la School of Oriental and African Studies, University of London. Momentan cercetez politicile culturale din Singapore și Malaysia pentru dizertația programului meu de master, MA Global Creative and Cultural Industries. Sunt o orientalistă pasionată și cred în puterea dialogul intercultural de a dezvălui asemănari, nu diferente, între diferite popoare.
SURSE IMAGINI
1. copyright William Mazzarella
2. copyright Jason DelRey
3. copyright Arindam Mukherjee