In Decembrie 1951, in orasul Pune, India, Swami Chinmayananda, un om de inalta tinuta spirituala, s-a adresat pentru prima data multimii, vorbind despre Vedanta. Acesta a fost primul pas al unei ample miscari spirituale, al carei scop era sa ofere oamenilor din India, cat si din toate colturile lumii, cunostinte despre Vedanta. Nu a fost un lucru usor de facut, deoarece Swami a fost intampinat de o multime de opozitii din partea preotilor, gardienii scripturilor, care sustineau ca aceasta cunoastere nu e pentru cei multi, deci nu se cade a fi dezvaluita intr-o piata, fiind adresata doar unei anumite paturi sociale, unei anumite caste, privilegiate si anume preotii, casta Brahminilor.
Cand Swami Chinmayananda a coborat din Himalaya si a inceput sa vorbeasca oamenilor despre mesajul Upanishadelor a fost un soc pentru intreaga comunitate religioasa din care facea parte, mai mult, Swami a vorbit despre scripturile hinduse si in engleza, limba strainilor, fiind catalogat ca un rebel ce va fi pedepsit aspru de Divinitate pentru acest sacrilegiu.
In anii 60 rezultatul muncii sale a fost izbitor. Chinmaya a atins fiecare colt al Indiei, venind timpul pentru Swami Chinmayananda sa duca principiile Vedantei si mai departe de granitele tarii sale, in intreaga lume. Astfel, a inceput lecturile in diferite tari si an dupa an numarul centrelor cresteau in numar peste tot in lume. Misiunea lui era sa creeze un front academic pentru cunoasterea Vedantei, asemeni unei punti intre est si vest, intre invatator si public, spiritualitate si stiinta, intre trecut si prezent. Astfel, mesajul Chinmaya Mission a devenit acela de a oferi oamenilor din orice traditie spirituala intelepciunea Vedantei precum si mijloacele practice pentru cresterea spirituala, pacea si multumirea interioara, ajutandu-i sa devina in acest mod membri de elita ai societatii in care traiesc.
Chinmaya Mission s-a format oficial in 1953, cu ajutorul discipolilor lui Swami Chinmayananda, acestia creand cadrul organizational si functional al activitatii spirituale initiate de Swami Chinmayananda. In timp, Chinmaya Mission si-a extins activitatea in 243 centre, atat in India cat si in intreaga lume. Dupa eliberarea din corp/mahasamadhi a lui Swami Chinmayananda in 1993, Swami Tejomayananda (foto alaturata) a devenit ledearul acestei organizatii, numite Central Chinmaya Mission Trust (CCMT), organismul prin care misiunea functioneaza, avand sediul central in Mumbai, India.
Raspandirea pretioaselor invataturilor vedantine este cheia de bolta a acestei organizatii.
Vedanta este esenta Sanathana Dharma, esenta religiei universale ce depaseste perimetrul cultului religios, precum si specificitatile cultural, istorice si geografice a unei anumite traditii, fiind considerata esenta a tuturor credintelor si traditiilor spirituale. Scopul acesteia fiind cunoasterea adevarului asupra esentei naturii umane, a constiintei universale, folosind ca instrumente de studiu si practica, Vedele cu precadere Upanishadele. Vedanta este necesara si revelatorie tuturor, indiferent de arealul cultural al unui anumit popor. Cunoasterea si asimilarea conceptelor vedantine reprezinta o bogata sursa de inspiratie ce poate fi folosita in practica oricarei credinte religioase, menirea ei nefiind inlocuirea unei credinte cu o alta, ci revigorarea constiintei umane. Reasezarea valorilor firesti umane si a conceptelor prin care omul accede la cunoasterea divinitatii, a lumii ce il inconjoara, a naturii sale ultime, revelandu-si in acelasi timp valorile propriei sale traditii.
Chinmaya Mission Romania
In Romania se fac acum primii pasi. Chinmaya Mission International pune la dispozitie tuturor cursuri online de Vedanta, Bhagavad Gita si Sanscrita dublate de sprijinul unui grup de studiu local ce opereaza in acest moment in Bucuresti si in Ploiesti. Grupul de studiu, pe langa faptul ca va sprijini cursantul in pregatirea cursurilor online, desfasoara propriile sale cursuri de Vedanta, cu precadere Prakarana Granta, texte ajutatoare studiului Upanishadelor.
In functie de doritori, aceste cursuri pot fi extinse si diversificate, bazandu-se pe amploarea pe care o va lua acest grup de studiu. Chinmaya Mission poate organiza prelegeri pe tematici vedantine oficiate de diferiti Swami din cadrul misiunii cum ar fi Swamini Vimalanada (India, Coimbatore) si Swamini Umananda (Franta). In prezent, aceste cursuri sunt construite in functie de nivelul de cunostinte si posibilitatile celor ce vor sa participe, intinzandu-si plaja de expresie de la intalniri si discutii pe teme vedantine pana la cursuri riguroase. Scopul grupului de studiu este de a ajuta la aprofundarea conceptelor vedantine, prin discutii libere, explicatii, oferirea de bibliografie suplimentara, filme spirituale si prelegeri audio ale unor mari maestrii din India.
Pe langa discutii, grupul de studiu isi propune integrarea meditatiilor precum si a altor practici de purificare a corpului si a mintii. Daca se doreste, putem oferi asistenta in nutritie satvica, asistenta psihologica, masaj terapeutic, terapii in piramida, toate aceste practici adiacente sunt sustinute de profesionisti atestati si cunoscuti in mediile de gen. De asemenea, se pot facilita tabere spirituale in India in cadrul misiunii sau in afara ei, pelerinaje in locuri sfinte si speciale din Romania si India, cum ar fi Chardam Yatra in Himalaya si partea de sud a Indiei, Tamil Nadu. Acestea se organizeaza la cerere si vor fi un adevarat prilej de explorare a naturii si a lui Dumnezeu intr-o atmosfera spirituala si prieteneasca.
Pentru a ne gasi va rugam sa accesati:
site-ul nostru www.chinmayamission.ro,
adresa mail: om@chinmayamission.ro;
mobil: +40723284353
Daniela & Traian Badea