Luna Tagore, 7-31 august 2021

Anul 2021 marcheaza 160 de ani de la nașterea și 80 de ani de la moartea lui Rabindranath Tagore, primul laureat Nobel al Asiei și o personalitate enciclopedică pentru cultura Indiei și a lumii. Cu acest prilej, vă propunem o serie de evenimente menite să-i ofere un omagiu lui Tagore și să dezvăluie variatele dimensiuni ale operei sale, precum și relevanța lor pentru omul contemporan.

Vă invităm să pătrundeți în lumea acestui mare artist, care a evocat în creația sa unitatea cu natura și universul, năzuințele cele mai profunde ale sufletului uman și dragostea pentru viață. Vom vedea cum Tagore a folosit, ca nimeni altul, o varietate de medii creative, în mod special cuvântul, muzica și dansul, pentru a transmite un mesaj profund umanist, ce transcende orice granițe temporale și geografice.

Seria de evenimente este organizată de Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”, în colaborare cu Centrul Clujean pentru Studii Indiene și Editura “Cununi de Stele”. 

Sâmbătă, 7 august

Omagiu lui Rabindranath Tagore

Întâlnire online cu o parte din autorii volumul omonim, publicat recent în Colecția Biblioteca Indiană a Editurii Casa Cărții de Știință din Cluj-Napoca, în prezența Excelenței sale Dl. Rahul Shrivastava, Ambasador al Indiei la București. Veți putea afla experiențe și mărturii personale despre Tagore de la români care au călătorit și trăit în India sau au avut contact cu opera acestuia în calitate de cititori.

Evenimentul va putea fi urmărit începând cu data de 7 august pe pagina Centrului Clujean pentru Studii Indiene.

Sâmbătă, 14 august, ora 17:00

Tagore, dans și creativitate

Dr. Kaustavi Sarkar – Departamentul de dans, Universitatea din Carolina de Nord, S.U.A
Dr. Rohini Dandavate – Dansatoare Odissi, doctorat în politică culturală și administrarea artelor

Rabindranath Tagore regăseşte sensul însuşi al existenţei în activitatea creativă. Dansul rămâne o modalitate importantă de exprimare creativă pentru Tagore, în viziunea sa asupra educaţiei holistice. Universitatea Visva-Bharati , fondată de acesta la Santiniketan, e recunoscută pentru interesul acordat mişcării corporale. Ca artistă bengaleză, Dr. Kaustavi Sarkar va vorbi despre dans şi despre creaţia lui Tagore, împărtăşind în acelaşi timp procesul creativ al viitoarei producţii, “Bichitro Anondo”, sub direcţia coregrafică a cunoscutei artiste şi profesoare Dr. Rohini Dandavate.

Evenimentul va avea loc pe ZOOM. Participarea este gratuită.

Sâmbătă, 21 august, ora 17:00

Proiecția piesei de teatru-dans “Chandalika”

Dr. Kaberi Chatterjee, protagonista rolului principal, doctorat în stilul de dans creat de Rabindranath Tagore
Obhi Chatterjee, producătorul filmului

Prokrithi, o fată care e respinsă şi ignorată de ceilalţi săteni, descoperă un nou sens în viaţă atunci când Anondo, călugăr budist, îi cere apă şi îi redă demnitatea spunându-i că apartenenţa la o anumită castă nu o face mai puţin umană decât ceilalţi. Tagore și-a exprimat prin opera sa dezacordul cu privire la discriminarea socială de orice fel. Vom afla mai mult despre aceste aspecte ale gândirii sale și cum a ajuns să își prezinte viziunea prin intermediul pieselor de teatru-dans, folosind ca medii de expresie muzica și dansul.

Evenimentul va avea loc pe ZOOM. Participarea este gratuită.

Marți, 31 august, ora 18:00

Mesajul atemporal și universal al poeziei lui Rabindranath Tagore

Dr. Kaberi Chatterjee, specialist în opera lui Rabindranath Tagore
Carmen Mușat Coman, directorul editurii “Cununi de Stele”

Recital de poezie bilingv, în bengali și română. O șansă rară de a asculta în limba originală poeziile lui Tagore, în mod special cele din volumul “Prinos de cântece” (“Gitanjali”, premiul Nobel pentru Literatură în 1913), dar și cele traduse direct din bengali în română de către Amita Bhose. 

Evenimentul va avea loc pe ZOOM. Participarea este gratuită.

10-31 august

Natura și viața rurală a Bengalului

Expoziție de fotografie prezentată de Abhijit Kar Gupta

O incursiune vizuală în universul natural care l-a inspirat pe Tagore și i-a conturat sensibilitatea artistică.

Formular de înscriere

Pentru a vă înscrie la evenimentele ce vor avea loc pe ZOOM, vă rugăm să completați formularul de mai jos.  Veți primi pe email link-ul întâlnirii cu o zi înainte de fiecare eveniment. 

Pentru informații suplimentare sau asistență tehnică ne puteți scrie pe adresa contact@namasteindia.ro

    Scroll to Top