Povestea mirodeniilor

Faima condimentelor indiene este mai veche decât istoria scrisă. Cu secole înainte ca civilizaţia greacă şi romană să vadă lumina zilei, corăbii încărcate cu textile, parfumuri şi mirodenii vâsleau spre Mesopotamia şi Egipt. Ulterior, Roma epicuriană cheltuia o avere pe ţesături fine şi arome exotice aduse din îndepărtatele Indii.

Portughezi, arabi, evrei, chinezi au venit aici atraşi de aroma-i sufocantă, fierbinte, dulce şi iute. Aceleaşi condimente pe care noi le găsim din abundenţă pe rafturile supermarketului erau cândva produse de lux, pentru obţinerea cărora mulţi îşi riscau viaţa. În acele vremuri, aurul era schimbat pe piper şi scorţişoară.

Istoria mirodeniilor este aproape la fel de veche precum civilizaţia umană. E o poveste aventuroasă cu expediţii îndrăzneţe, noi teritorii descoperite, imperii măreţe, războaie câştigate şi pierdute, tratate şi acorduri semnate, răspândirea de noi tehnologii, religii şi credinţe. Încă de la începuturile schimburilor comerciale, mirodeniile erau cele mai valoroase mărfuri. O mână de ghimbir echivala costul unei oi. Piperul, aurul negru, era cel mai preţios. Un sac valora cât viaţa unui om. Egiptenii foloseau diverse mirodenii în mâncare, cosmetice şi la îmbălsămarea morţilor. Apoi, utilizarea lor s-a răspândit în Orientul Mijlociu şi bazinul Mediteranei, ajungând în Europa. Comerţul a fost controlat de arabi până când europenii au aflat un drum maritim rapid şi avantajos spre India, odată cu descoperirea musonului.

În 1492, Columb eşua în găsirea Indiei, descoperind America. Cinci ani mai târziu, Vasco da Gama, se aventura în căutarea unei noi rute spre tărâmul picant. Se spune că a plecat cu patru corăbii şi s-a întors doar cu două, încărcate cu mărfuri valorând de 60 de ori costul călătoriei. Succesul lui a însemnat începutul luptei sângeroase şi a rivalităţii navale între ţările Europei – Franţa, Portugalia, Spania, Olanda şi Marea Britanie – pentru coloniile producătoare de mirodenii, cu India în frunte.

Printre cele mai cunoscute mirodenii care provin din India se numără ghimbirul, scorţişoara, şofranul, chimenul, coriandrul, chilli, turmericul, vanilia, cuişoarele, cardamomul.

Cămara cu Mirodenii – magazinul online unde poţi comanda sute de condimente din toată lumea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top