• Data: vineri, 5 iunie 2015
  • Ora: 17:30
  • Locația: scenă
  • Data: duminică, 7 iunie 2015
  • Ora: 18:00
  • Locația: scenă

Baulii sunt un grup de menestreli mistici din zona rurală a Bengalului.

În 2005, tradiția Baul a fost inclusă de către UNESCO în lista de ‘capodopere ale patrimoniului oral și intangibil aparținând umanității’.

Cântecele Baul sunt creații care împletesc expresia muzicală cu spiritualitatea. Au fost exersate și interpretate de-a lungul a numeroase generații, de mii de ani, și continuă până în zilele de azi. Această tradiție vie a practicii mistice muzicale evoluează continuu prin contribuțiile practicanților Baul contemporani din Bengal (actualmente, Bangladesh și Bengalul de Vest).

Parvathy Baul (Mousumi Parial)

Parvathy Baul este celebră pentru măiestria cu care interpretează vechiul stil Baul de muzică și dans. Ea cântă și dansează acompaniindu-se pe alocuri cu instrumente Baul precum Duggie, Ektara și Nupurm, toate acestea fiind folosite simultan. Interpreta a moștenit acest stil prin ‘Parampara’ (linia de maeștri) lui Shri Sanatan Das Baul și Shri Shasanko Goshai, care a încetat din viață la 100 de ani, în martie 2006.

Timp de 20 de ani, ea a călătorit pentru a întâlni maeștri ai muzicii bengaleze, fiind în căutare de cântece și reprezentații Baul.

S-a perfecționat în diverse arte precum pictura, grafica, teatrul, dansul, arta povestiri prin intermediul desenelor pictate, fiind totodată o practicantă a stilului Baul. Parvathy este una din puținele femei care au putut înfrunta dificultățile pe care le întâmpină adepții acestui stil de viață.

Începând din anul 2000, ea a susținut reprezentații în sate din Bengalul de Vest, Kerala, Malwa, precum și în cadrul unor mari festivaluri de muzică în India, Europa, SUA, Marea Britanie, Elveția, Japonia, Maroc, Singapore, Malaezia, Cuba, Uruguay, Australia, Canada etc.