Cum să ne trăim viaţa

Mru Patel, antreprenor de succes în domenii precum imobiliare, sănătate și wellness, dezvoltare personală și angel-investment va vorbi despre principii holistice de viaţă, sănatate şi nutriţie din perspectiva tradiţiilor indiene Ayurveda şi Yoga. 

Autor al cărţii „Arta şi Ştiinţa Succesului”
„Arta şi Ştiinţa Succesului” este una dintre cele mai bine vândute cărţi ale anului 2011, clasându-se în top 5 pe website-ul Amazon, dar şi pe alte website-uri internaţionale de referinţă. Cuprinzând o serie de eseuri scrise de profesionişti şi de personalităţi de renume aparţinând unor domenii variate, cartea îşi propune să ofere publicului din întreaga lume poveştile de succes şi secretele reuşitei acestora.

Om de afaceri de succes, investitor, coach, trainer şi expert în dezvoltare personală.

Patel este om de afaceri, absolvent de Cibernetică la Brighton University, activ în România ca preşedinte al fondului de investiţii European Property Investments. Este indian de origine, crescut în Kenya. Bunicii săi au migrat în Africa la sfârşitul anilor 1800, odată cu zecile de mii de muncitori din India Britanică aduşi atunci pentru construirea căilor ferate de la Mombasa către Kisumu. S-au stabilit acolo ca oameni de business, aşa cum au făcut cei mai mulţi dintre comercianţii indieni, care au văzut o oportunitate economică în dezvoltarea ulterioară a Kenyei.

Mru a învăţat de mic să se orienteze. L-a inspirat modelul tatălui său – al cărui business a trecut de multe ori prin suişuri şi coborâşuri – omul s-a readunat de fiecare dată şi a luat-o de la capăt. „Să te ridici ori de câte ori cazi, să te reorientezi, să te realiniezi şi să devii mai puternic, iată o mare calitate.“ Tatăl său era un om echilibrat, care l-a învăţat că banii nu sunt totul. Mru e implicat în România în acţiuni caritabile, pe principiul că dacă obţii un câştig e bine să dai ceva înapoi comunităţii.

Timp de 20 de ani a lucrat în domeniul IT şi a deţinut posturi de conducere în diferite companii precum Whitbread, GEC Plessey, Unisys, Siemens, Sequent (acum IBM), Sun Microsystems şi EMC. Deşi satisfacţia financiară era imensă, zelul şi incitaţia scădeau în intensitate. Pe zi ce trecea era din ce în ce mai puţin distractiv– poate pentru că nu îşi urma pasiunea. A făcut pe rând programare şi project management, consultanţă şi marketing, a fost membru în consiliul de adminstraţie al diferitelor departamente ale aparatului guvernamental, până când a ieşit la iveală latura sa antreprenorială.

De fapt, întotdeauna a fost întreprinzător. La şase luni după facultate şi-a deschis propriul business. Apoi încă unul. Îşi plasa banii în investiţii de tip venture capital ori ca business angel, în diferite start-upuri cărora le oferea mentoring şi coaching. În România a venit după un studiu detaliat al pieţelor emergente, în urma căruia ţara noastră ocupa un loc promiţător după aderarea la UE. Aici a condus un fond de investiţii imobiliare, din care a ieşit cu un profit de 200% după 3 ani.

Pentru el o minte puternică deţine controlul asupra tuturor aspectelor din viaţă. O persoană puternică are un spirit şi un mental sănătos, influenţă socială şi o situaţie financiară solidă.

Raymond Aaron, unul dintre mentorii săi, obişnuia să spună: eşti aşa datorită atitudinii tale pozitive şi eustresului (acel tip de stres cu efecte pozitive asupra organismului). Într-un centru de Yoga din India, un alt mentor i-a explicat că starea bună de sănătate se datorează faptului că nu îşi face probleme legate de trecut şi că preocupările sale sunt legate mai degrabă de planurile de viitor. „Lucrurile se întâmplă pur şi simplu. Am învăţat să mă îngrijorez mai puţin. Nu mai stau să analizez cine, ce a zis, cine ce a făcut. Nu poţi schimba trecutul, aşa că cel mai bine este să uiţi şi treci mai departe.“ Meditaţia şi Yoga îl ajută să nu se descurajeze când întâlneşte obstacole. „Mă ajută să activez diferite părţi ale minţii şi în felul în care gândesc, mă ajută la concentrare sau la felul în care acţionez.“

Patel priveşte viaţa în manieră holistică şi îi încurajează şi pe ceilalţi s-o facă. „Iau întotdeauna o foaie de hârtie şi întreb: cum vrei să arate viitorul? Care este traiectoria de la A la B?“ Călătoria va arăta aşa şi aşa şi va include diferite scenarii de tipul „dar dacă“. Unii le numesc borne, el le numeşte garduri, ca în concursurile de atletism. În cazul gardurilor, nu trebuie să te opreşti ca după fiecare bornă şi să sărbătoreşti: am trecut de borna A, ura! ci mai degrabă rămâi alert pentru următorul gard. Dacă apare ceva pe neaşteptate şi te îndepărtezi de ţelul tău şi te întrebi: Ce e de făcut? În 99% dintre cazuri vei găsi o soluţie, o cale de ieşire din blocaj dacă eşti hotărât să ajungi în punctul B. Dacă nu eşti determinat, vei găsi scuze şi vei amâna totul pentru mâine. Patel a făcut exerciţiul mersului pe cărbuni încinşi şi spune că iniţial mintea se blochează pentru că nu poate crede că un om poate face asta, dar dacă îţi focalizezi corect mintea şi te gândeşti că vei trece dincolo, devine foarte uşor. Totul se rezumă la cum lucrezi cu mintea ta şi cum treci de garduri, ziduri şi alte blocaje.

1 thought on “Cum să ne trăim viaţa”

  1. Pingback: Festivalul NAMASTE INDIA! 12-14 OCTOMBRIE! « Clubul Presei Transatlantice

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top