India Darshan. 18000 km de călătorii interioare.

Duminică, 23 iunie, ora 13:00, Iuliana Nălățan vă invită la o călătorie de (auto)cunoaștere și descoperire, lansare de carte și sesiune de autografe.

Vorbitori:
– Oana Chachula, primul cititor al cărții, speolog și călător prin India
– Carmen Mușat-Coman, editor
– Iuliana Nălățan, autor

india darhsan carti

În India, când te afli în prezenţa unui maestru, a unui om sfânt, când mergi la templu şi te uiţi la Dumnezeu sub formă de imagine sau statuie, se spune că primeşti darshan. Privind, te înalţi. Ceea ce vezi cu ochii te poate atinge atât de profund încât să îţi schimbe instantaneu viaţa.

Darshan înseamnă viziune, punct de vedere. Când privim ceva sau pe cineva, ne formăm o opinie, în funcţie de starea minţii şi de nivelul nostru de înţelegere. De multe ori vedem doar estetica; vedem cu ochii fizici numai suprafaţa lucrurilor. A vedea cu adevărat înseamnă să devii una cu ceea ce vezi. Asta înseamnă darshan. Când nu mai există nimic altceva, doar o deschidere şi o prezenţă fără margini. Şi în acea întâlnire tăcută dintre ochi şi suflete e cea mai mare bucurie care poate exista.

Călătoria este înainte de toate o experienţă a ochilor. Şi India poate fi văzută în multe feluri, în funcţie de privitor. Pentru mine, India este şi va fi o ţară, o lume, o idee sacră. Iar experienţa de a fi în prezenţa sacrului se numeşte darshan.

***

În decursul a două călătorii de şapte luni în total am parcurs India din nord până în cel mai sudic punct. Mai mult de două luni am stat în ashram. În restul călătoriei am admirat natura fiecărui loc, am trecut în viteză prin oraşe gigant, m-am pierdut în sate rupte de civilizaţie, am vizitat palate şi temple. Am văzut India atemporală şi India istorică. Am cunoscut oameni de toate vârstele şi am fost primită cu drag în casele lor. Am dormit pe jos şi în hotel de 5 stele. În final, am străbătut peste 18.000 de km cu autobuzul şi trenul, vizitând locuri din paisprezece state.

Cartea prezintă, pe de o parte, descoperirea unei culturi noi, pe de altă parte, călătoria mea interioară.

Sub formă de incursiune culturală, am prezentat lucrurile care mă pasionează şi pe care mi-a plăcut să le explorez şi să le înţeleg. India e o ţară vastă, care copleşeşte prin dimensiuni geografice şi istorice. În acelaşi timp, e o ţară greu de înțeles şi uşor de judecat după aparenţe.

Pe de altă parte, călătoria mea în India a fost, în primul rând, una interioară, care vorbeşte mai ales despre acele lucruri pe care nu ai timp să le adânceşti când eşti antrenat în rutina existenţei: rănile pe care nu le-ai îngrijit la timp, nevoile pe care le-ai ignorat, magia de zi cu zi pe care, atunci când eşti călător, o vezi mai uşor.

www.indiadarshan.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top