Mehndi, arta decorării cu henna

Sâmbătă, 22 iunie, ora 14:00 – 16:00,  Atelier de mehndi, Gospodăria Moișeni

Sâmbătă, 22 iunie, 11:00 – 13:00, Realizare de mehndi (contra cost), Info Point

Duminică, 23 iunie, 12:00 – 14:00, Realizare de mehndi (contra cost), Info Point

pictura henna

Mehndi sau arta tradiționala a picturii cu henna pe corp este o tradiție indiană străveche, care îmbracă formele cele mai complexe în cadrul ritualilor de nuntă. Din ce, cum și chiar de ce sunt întrebari pe care le vom lăsa să își găsească în mod natural răspunsul în cadrul workshopului.

Vom porni așadar călătoria prin arta picturii cu henna de la planta care se face responsabilă pentru culorile calde, brun-roșietice pe care le va purta pielea. Lawsonia inermis, din ale cărei frunze uscate și mărunțite se obține pasta de henna, este însetată de lumina și căldură, astfel că se cultivă preponderent în țările arabe, nordul Africii, India și Pakistan. Folosită ințial în scopuri terapeutice, planta-vraci s-a transformat treptat in artist, o dată cu utilizarea ei pentru vopsirea diverselor materiale, a părului și al pielii, culminând cu abundența de forme și simboluri din modelele de nuntă.

Chiar și în formele tradiționale, mehndi îmbracă mai multe stiluri. Stilul indian, în a cărui complexitate se împletesc simboluri mistice, motive vegetale, reprezetări animaliere sau chiar umane,  este foarte bogat și alambicat, în timp ce stilul arabic, tributar tradiției  reducerilor iconografice și a reprezentărilor, este mai aerisit și se rezumă la simboluri vegetale. Efectele sunt însă de fiecare dată spectaculoase.

”Oriunde este sărbătoare este henna” spunea un indian. Dar nicicând mai spectaculos decât în cadrul nunților. Un pas interesant va fi acela de a ne opri pentru a vedea mehndi în rama lui cea mai frumoasă, aceea a unei nunți indiene. Vom vedea cum și de ce se îmbracă reciproc atât de armonios, în toată bogăția de forme și culori. Mehndi devine o urare de prosperitate, fericire, armonie si fertilitate la începutul unui nou capitol de viață.

Pentru a aplica pe piele un model traditional mehndi sau chiar mesajul personal pe care îl vom integra către sfârșitul atelierului, avem nevoie de un con de henna. Cum se confecționează conul, cum se prepară pasta și cum se aplica apoi pe piele sunt pași meșteșugărești necesari pentru a ne putea îmbrăca pielea in forme și culori calde.

Vom exersa câteva motive tradiționale de bază, apoi vom merge către a integra și un mesaj personal pe care să îl purtăm pe piele la finalul workshopului.

Pe durata celor 2 ore vom parcurge o călătorie de la meşteşug la artă şi comunicare, având ca instrumente principale pastă de henna, curiozitate şi piele la vedere. Este bine de știut ca o dată aplicate, modelele vor rămâne pe piele 1-2 săptămâni, în funcție de pasta de henna, de pielea fiecăruia și de felul cum sunt întreținute. Vă aşteptăm să depănăm împreuna povestea mehndi în cadrul atelierului.

pictura henna 3

pictura henna cristina iacob

Cristina Iacob s-a întâlnit în India cu ceea ce avea să devină pasiunea ei, arta picturii cu henna. A învățat să folosească henna și să se bucure de efectele ei de la cateva adolescente indience care i-au transformat pielea într-un spațiu de joaca cu forme tradiționale, cu păsări, flori și vegetație. O poveste de acum 3 ani pe care a adus-o cu ea în România și a completat-o de atunci cu fragmente de istorii personale purtate pe pielea celor pictați. Cristina este studentă la Universitatea de Arte, secția Pictură şi de curând a decis să îşi ducă pasiunea pentru pictura cu henna la nivelul următor, o dată cu deschiderea site-ului art-a-porter.ro/

cristina iacob henna

Cristina iacob

1 thought on “Mehndi, arta decorării cu henna”

  1. Pingback: [Concurs] Descopera India alaturi de cel mic - miniCalatorii in trei

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top