Duminică, 23 iunie, ora 16:00
Sala Multimedia, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, București
Prezentarea “Operele lui Rabindranath Tagore în spaţiul londonez” este dedicată expoziţiei Rabindranath Tagore Poet and Painter, care a avut loc la Victoria and Albert Museum din Londra între 11 decembrie 2011 şi 4 martie 2012, cu ocazia sărbătoririi a 150 de ani de la naşterea artistului.
În cadrul expoziţiei au fost expuse 50 dintre lucrările artistului realizate între anii 1928 şi 1939. Aceste opere nu au fost expuse anterior în afara graniţelor Indiei. Lucrările incluse în expoziţie au fost aranjate în jurul a patru teme ale operei lui Tagore: Animale/Compoziţii, Peisaje, Scene dramatice/ Siluete gesticulând şi Chipuri/Caractere. Tablouri din prima arie tematică se remarcă prin natura lor imaginativă, de obicei, concentrându-se pe animale sau creaturi imaginare, care sunt însufleţite de vitalitate şi umor. Figurile umane sunt reprezentate fie ca indivizi în posturi expresive sau ca grupuri de oameni. În portretele realizate în anii 1930 faţa umană este schiţată într-un mod care se aseamănă cu o mască. Peisajele sunt foarte rare printre operele lui Tagore, iar expoziţia s-a mândrit cu patru dintre cele mai bune operele ale lui Tagore de acest fel.
Prezentarea îşi propune să ofere informaţii despre cum a fost amenajat spatiul în care a avut loc expoziţia, să prezinte seria de evenimente culturale menite să completeze tema expoziţiei în afara spaţiului în care sunt expuse operele.
Cele trei evenimente:
Prezentarea cu titlul “Rabindranath Tagore: Un Artist Activist” susţinută de dl. Satish Kumar, director artistic al Festivalului Tagore din Dartington, Tagore Family Day şi prezentarea susţinută de Prof. Partha Mitter, “Operele Avantgardiste ale lui Rabindranath Tagore” au făcut parte din serii distincte de evenimente realizate în cadrul muzeului din dorinţa de a veni în întâmpinarea nevoilor unui public cât mai divers.
De asemenea, vor fi prezentate amănunte din culisele realizării expoziţiei relatate de curatorul asistent dna Sau Fong Chan.
Ultima parte a prezentării este dedicată experienţei avute în India, în cadrul evenimentului National Institute of Design/Royal College of Art Museum Workshop, 20-24 februarie 2012, Ahmedabad, India, unde idei cu privire la expoziţie din Londra dedicată lui Rabindranath Tagore, adunate sub formă unei lucrării intitulate: ‘Victoria and Albert Museum presents Rabindranath Tagore: Poet and Painter’ au fost expuse studenţilor Institutului Naţional de Design din India, care se specializau în Exhibition Design.
Gabriela-Alexandra Banica
Absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii din Bucureşti, s-a apropiat de cultura Indiei în timpul studiilor postuniversitare despre Istoria Design-ului Asiatic urmate la Colegiul Regal de Artă şi Victoria and Albert Museum din Londra. Interesată de design şi artă, Gabriela este fascinată de textilele din regiunea Gujarat şi operele lui Rabindranath Tagore.