Proiecţie de film „La Danse de l’Enchanteresse”

Duminică, 23 iunie, ora 15:00
Sala Multimedia, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, București

Uimitoare creaţie a Brigittei Chataignier, filmul La Danse de l’Enchanteresse – co-produs cu Adoor Gopalakrishnan, celebrul regizor de film al regiunii Kerala – este o odă vizuală a dansului clasic din Kerala, Mohiniattam (ceea ce înseamnă literalmente „dansul femeii fermecătoare”). Lipsa de dialog oferă un aer de mister, iar imaginile uimitoare şi muzica rafinată grăiesc mult mai  presus decât cuvintele.

BrigitteChataignier11

Pe tot parcursul filmului de 75 de minute, se pot observa diferite aspecte ale artei Mohiniattam din minunata îmbinare a scenelor filmate în locaţii pitoreşti din imprejurimile regiunii Kerala. O privire  prin cadrul unei uşi dezvăluie o sesiune de dans în curs de desfăşurare în curtea unui templu, dansatori strălucind în sari-urile lor albe specifice regiunii  Kerala  practică adavus sub ochiul atent al guru-ului lor, aşezaţi într-un cerc cu profesorul de dans elevii se pregătesc să înveţe mişcarea padam, dansatori îmbrăcaţi în costume îşi pregătesc machiajul ochilor. Este o repetiţie cu muzicieni, un recital într-un templu. Intercalate cu aceste imagini de dans, ne sunt oferite, de asemenea clipe monumentale ale vieţii în Kerala: o tânără fată care stă gânditoare deasupra unui lac, o călătorie cu autobuzul, un sat templu, o ploaie torenţială. Câţiva guru şi dansatori de marcă ai artei Mohiniattam sunt prezenţi în film.

film still1

Pentru Brigitte Chataignier, filmul este o mărturie a unui moment anume pe care ea a vrut să-l capteze şi să-l păstreze pentru eternitate. Este, de asemenea, un omagiu adus profesorilor ei de dans şi personalitaţii lui Maharaja Swati Tirunal, poet din secolul al 19-lea, compozitor şi muzician. Compoziţiile sale sunt prezente în film iar unele scene au fost filmate în palatele sale.

film still21

Fascinaţia pentru artele spectacolului din India a adus-o pe Brigitte Chataignier prima oară în India în urmă cu mai bine de 20 de ani. În ţara ei de origine Franţa ea a studiat dansul contemporan, teatru, mimă şi yoga. Ea a avut posibilitatea de a studia Mohiniattam la celebra Şcoală Kalamandalam din Kerala cu Kalamandalam Leelamma şi apoi cu Kalamandalam Kshemavathy. Brigitte Chataignie a avut spectacole  de grup şi solo în India şi în străinătate. Şi, de asemenea, a studiat muzica clasică indiană în stilul Carnatic (specific sudului Indiei), dansul Kathakali şi artele marțiale Kalaripayattu. După ce a trăit timp de şase ani în Kerala acum ea îşi împarte timpul între Franţa şi India.

film01

1 thought on “Proiecţie de film „La Danse de l’Enchanteresse””

  1. Pingback: ACUM: Festivalul Namaste India | Romania Pozitiva

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top