Scrisorile lui Maitreyi

Publicul din România va putea citi, în premieră, scrisorile despre Mircea Eliade schimbate între Maitreyi Devi şi profesorul american Mac Linscott Ricketts. Ele conţin şi detalii despre viaţa „personajului” Maitreyi Devi, dar şi amănunte referitoare la perioada în care Mircea Eliade s-a aflat la studii în India. Scrisorile redau sentimentele amestecate ale femeii care l-a inspirat pe Eliade şi detalii surprinzătoare despre revederea celor doi (Maitreyi şi Eliade), ce a avut loc la Chicago, în 1973.

Volumul se adresează tuturor celor interesaţi de Eliade şi Maitreyi, celor atraşi de poveştile de dragoste şi de misterul Indiei, în cele din urmă. Au, însă, o importantă valoare documentară, deoarece din ele aflăm câteva detalii despre omul Eliade, aşa cum, poate, nu ni-l imaginam. Scrisorile i-au fost puse la dispoziţie de profesorul american Mac Linscott Ricketts, fost student, discipol şi biograful american al lui Eliade.

Citind cartea care urmează să apară în librării în toamnă, fanii romanului Maitreyi vor descoperi că Maitreyi a fost mai mult decât un simplu personaj. “Nu vor fi dezamăgiţi deloc, ci, dimpotrivă, îşi vor da seama că Eliade i-a făcut, poate, o nedreptate prezentând-o aşa cum a făcut-o. Maitreyi merita mai mult”, este de părere Dr. Mihaela Gligor. Cercetătoarea clujeancă i-a cunoscut şi pe membrii familiei lui Maitreyi. A discutat îndelung cu nora şi fiul ei. Scrisorile completează detaliile „intime” ale romanului lui Eliade. Ele redau foarte bine sentimentele femeii Maitreyi. Citindu-le, avem şi cealaltă parte a poveştii”

„Când am primit şi citit prima dată scrisorile, am fost supărată pe Eliade. Nu s-a comportat tocmai onorabil faţă de o femeie care l-a iubit. Societatea indiană e diferită de a noastră. Au alte valori. Respectul e foarte important la ei, iar scriind romanul Maitreyi, Eliade a cam încălcat toate regulile societăţii indiene pe care, sunt sigură, că a iubit-o”, dezvăluie cercetătoarea.

Cine a fost Maitreyi Devi?

Fiica la fel de celebrului ei tată, Surendranath Dasgupta, profesor de filosofie la University of Calcutta, cu studii doctorale la Cambridge şi autor al celor cinci volume de istorie a filosofiei indiene, A History of Indian Philosophy, Maitreyi Devi a primit o educaţie aleasă. Fire sensibilă, scrie poezii încă din copilărie. Primul volum de versuri i-a apărut pe când avea doar 16 ani, fiind prefaţată de Rabindranath Tagore. De altfel, pe lângă cele patru volume de poezie scrise de-a lungul timpului, cele opt lucrări despre viaţa şi opera Guru-lui său, Rabindranath Tagore, Maitreyi a scris cărţi de filosofie sau cu tentă socială şi, de asemenea, cărţi de călătorie. Pentru Na Hanyate, romanul-replică la povestea lui Eliade, Maitreyi Devi a primit, în anul 1976, Sahitya Akademi Award, cea mai importantă distincţie din partea Academiei de Litere Indiene. Poetă, eseistă, prozatoare, Maitreyi Devi a fost una dintre cele mai remarcabile femei pe care le-a dat Bengalul. Inteligentă, plină de viaţă, mereu în slujba celorlalţi, Maitreyi Devi a fondat, în 1964, Council for the Promotion of Communal Harmony şi a fost vice-preşedinte al All-India Women’s Coordinating Council. A înfiinţat, şi pentru mulţi ani a condus, un orfelinat ce avea ca prim scop declarat ajutorarea şi educarea copiilor din zona Calcuttei şi a celor rămaşi în India (Bengal) ca urmare a separării Bangladeshului (Pakistanul de est) de Pakistan în 1971. Ea s-a născut la 1 septembrie 1914 şi a murit în 1990, cu patru ani după moartea lui Mircea Eliade, pe care l-a cunoscut în 1929.

Dr. Mihaela Gligor este absolventă a Facultăţii de Filosofie (2001) din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, unde a urmat şi un program de Studii Aprofundate de Filosofia Umanului (2002). Doctor în Filosofie al aceleiaşi Universităţi cu o teză despre Mircea Eliade şi extrema dreaptă românească (2006). În prezent, ea este este cercetător ştiinţific gradul III la Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, Institutul de Istorie „George Bariţiu”, Departamentul de Cercetări Socio-Umane, Colectivul de Filosofie.

1 thought on “Scrisorile lui Maitreyi”

  1. Pingback: Festivalul NAMASTE INDIA! 12-14 OCTOMBRIE! « Clubul Presei Transatlantice

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top