Gastronomia indiană

Krishna Bohat, maestrul bucătar indian, s-a născut în 1979, la Bombay, într-o familie numeroasă. Încă din copilărie a petrecut multe ore în bucătărie, alături de mama sa. În adolescenţă, le gătea surorilor lui atunci când părinţii erau plecaţi la serviciu sau în concediu. În 1999, s-a angajat ca bucătar la restaurantul hotelului Taj Mahal, unul dintre cele mai cunoscute restaurante de cinci stele din Bombay. După o vreme petrecută călătorind, a lucrat câţiva ani în Marea Britanie, pentru un alt restaurant de renume, Thistle Haydock, ocazie cu care a învăţat foarte multe dintre secretele bucătăriei europene, desăvârşindu-şi arta culinară. A urmat „aventura caraibiană“, câteva luni pe un vas de croazieră, care l-a purtat în cele mai exotice colţuri ale lumii, ajungând să îmbine cu mare artă aromele bucătăriei franceze, italiene, chineze sau japoneze cu aşa-numita bucătărie main-kitchen, pan-asiatică şi fusion.

În 2006, Krishna Bohat s-a căsătorit în România, cu Ruxandra Nicoleta Bohat, a trăit o vreme la Ploieşti, apoi a venit în Bucureşti, lucrând la elegantul restaurant Maxim, cu profil internaţional. Desigur, în afară de delicatesele din bucătăria altor continente, Krishna Bohat ştie să gătească şi mâncăruri româneşti, de la tradiţionalele sarmale, la cele mai complicate specialităţi din gastronomia românească.

Dincolo de cunoştinţele culinare pe care le acumulează constant din cărţile şi revistele de specialitate studiate, Krishna Bohat are un secret profesional pentru bucatele sale foarte apreciate: „Dacă un om face mâncarea cu suflet, atunci iese foarte bună. Eu pun mult suflet şi clienţii mei sunt mulţumiţi. Gătesc din plăcere, chiar dacă sunt la serviciu sau acasă, îmi place să fac mâncare pentru cei din jurul meu”.

Iar secretul vastei sale experienţe acumulate de-a lungul timpului pare să o explice neobosita curiozitate şi minuţiozitate în cunoaşterea specificului bucătăriilor lumii, pornind de la pasiunea care l-a îndemnat în cariera sa: „India are aproape 2 000 de condimente, este cea mai aromată dintre ţările lumii. India este o ţară-regină a condimentelor. În afară de condimentele propriu-zise, sunt combinaţii, care ajung la alte câteva mii. Şi încă mai sunt de descoperit multe condimente. În pădurile Indiei, în triburile care trăiesc acolo, am văzut că mai folosesc nişte tipuri de frunze, de seminţe, care încă nu au ajuns oficial în lumea gastronomiei. Este o dovadă clară că natura mai are multe să ne ofere, în natură există multe plante pe care noi, oamenii din oraşe, încă nu ştim să le folosim”, spune Krishna Bohat într-unul dintre interviurile sale.

1 thought on “Gastronomia indiană”

  1. Pingback: Festivalul NAMASTE INDIA! 12-14 OCTOMBRIE! « Clubul Presei Transatlantice

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top