Gala Namaste India 2013

Spectacol de muzică și dans clasic indian. Vineri, 21 iunie 2013, ora 19 :30

Locatia Galei Namaste India 2013: Centrul Național de Artă Tinerimea Romana, Sala de concerte din Bulevardul Schitu Măgureanu, nr. 4 (stația de metrou Izvor).

Intrarea este liberă, pe bază de invitație și în limita locurilor disponibile. Pentru a obține o invitație, vă rugăm să contactați organizatorii. (Angelica Marinescu – 0722 255 368)

afis gala namaste 2013

În cadrul Festivalului Culturii Indiene Namaste India (20 – 23 iunie 2013), Centrul Cultural Indian Tansen reia inițiativa din 2010 de organizare a unei Gale a muzicii și dansului clasic indian, cu susținerea Ministerului Culturii și a India Tourism Frankfurt (Incredible India). Evenimentul va avea loc la Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, vineri, 21 iunie, începând cu ora 19:30.

Instrumentele muzicii clasice indiene, dar și dansul clasic Kathak (în interpretarea doamnei Carmen Coțovanu-Pesantez) vor fi elementele centrale ale spectacolului, menit să fie o delectare pentru publicul cunoscător al artei indiene și nu numai. Victor Marius Beliciu, maestru al sitarului îi are ca invitați pe Mihai Sturza (bansuri), Sanjay Kansa Banik (tabla), Rodica Gondiu (esraj – flaut indian), Miron Vasilescu (pian), Shilpa Awasty (swarmandal) si Sangeeta Dogra (tanpura).

În programul Galei Namaste India vă propunem compoziția muzicală Raga Yaman. În muzica indiană clasică, fiecare Raga (gamă muzicală) are asociată un anumit moment al zilei când poate fi interpretată la potențialul maxim; astfel, în mod tradițional Raga Yaman este cântat în prima parte a nopții, adică este perfect adecvat orei la care vă invităm la Gala Namaste India. Din buchetul de emoții și stări, Rasa, pe care îl emană compoziția putem distinge: ambhir (seriozitate),  bhakti (devoțiune), shringar (iubire). Raga Yaman se regăsește în muzica devoțională (Carnatică) din sudul Indiei încă din antichitate, sub numele de Kalyani ragam. Pare a fi modal identică cu una dintre cele mai vechi Jatis; ar fi deci vorba de o gamă care antedatează conceptul de Raga de mai multe mii de ani și este posibil ca Raga Yaman să fi evoluat de la această gamă antică fără nici o schimbare esențială până la accentele încântătoare pe care vi le propunem în acest spectacol. Pauza dintre cele două momente ale spectacolului e prilej de socializare şi relaxare în aroma îmbietoare a ceaiului oferit de Ramayana Café.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top