Prezentare practică a diferitelor maniere de îmbrăcare a unui saree însoţită de o discuţie interactivă cu publicul despre istoria acestui tip de costum.
Despre saree se spune că este ceea ce aduce întreg sub-continentul indian împreună, elementul care îi dă unitate şi unicitate, fiind purtat de toate femeile indiferent de religie – hinduse, musulmane sau budiste, şi indiferent de ţară sau regiune.
Maniera aproape miraculoasă în care un dreptunghi de material de 5-6 metri, necroit şi fără nicio cusătură, reuşeşte să îmbrace corpul femeii indiene, fără să se desfacă, să cadă sau să o incomodeze în activitatea zilnică, fascinează şi naşte zeci de întrebări.
Pornind de la maniera în care este structurat şi decorat, de la simbolistica culorilor şi de la înţelesurile ascunse ale decoraţiunilor care împodobesc acest costum, vom învăţa împreună cum se îmbracă şi cum se drapează un saree indian, dar şi cum se aleg modelul nuanţa şi tiparele decorative în funcţie de ocazie şi locul în care mergem.
Participanţii vor avea ocazia să atingă şi să studieze îndeaproape diferite modele de saree-uri, să se familiarizeze cu motivele decorative diferite care le împodobesc şi să asiste la o demonstraţie de drapare a acestui costum.
Pentru a întregi descoperirea secretelor şi poveştilor care înconjoară acest costum exotic, demonstraţia va fi urmată de o discuţie interactivă cu publicul despre legendele şi istoria evoluţiei saree-ului, despre tipurile de saree-uri şi regiunile în care acestea se poartă, despre alte tipuri de haine purtate pe teritoriul Indiei şi despre felul în care modă actuală reinterpretează clasicul saree.
Mona-Silvia Timofte
Absolventă a Wimbledon School of Art cu o specializare în ceramică şi masterand al Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii, este în prezent colaborator al Muzeului Naţional de Artă al României şi al Operei Naţionale Bucureşti.
Atât la muzeu cât şi în cadrul ONB, elaborează proiecte de educaţie non-formală şi documentează şi susţine programe educative pentru copii şi adolescenţi. Cel mai mult îi place să “traducă” pe înţelesul copiilor ceea ce aceştia văd în galeriile muzeului sau pe scena Operei, arătându-le legătura dintre artele plastice şi spectacolul liric cu universul lor cotidian.
A intrat de mică în contact cu cultura indiană datorită numeroaselor călătorii făcute de tatăl său în India, rămânând fascinată de culorile puternice, exotice şi motivele decorative elaborate de pe costumele pe care le primea cadou. Primul său saree a contribuit la această pasiune şi la interesul pentru modă şi mode, ajungând să susţină cursuri despre istoria modei şi a costumului dar şi despre antropologia modei la Fundaţia Calea Victoriei.
Pingback: Festivalul NAMASTE INDIA! 12-14 OCTOMBRIE! « Clubul Presei Transatlantice