• Data: sâmbătă, 6 iunie 2015
  • Ora: 17:00
  • Locația: scenă, Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”

Namrta Rai este o dansatoare din noua generaţie incredibil de inovatoare şi expresivă. Păstrând legătura cu tradiţia, ea îşi propune să încorporeze în coregrafiile ei concepte moderne şi actuale.

Născută în pitoreasca vale Dehradun, în nordul Indiei, ea a studiat dansul în sistemul guru-shishya parampara (tradiţia maestru-discipol) sub îndrumarea lui Madhukar Anand, reprezentant de seamă al şcolii Lucknow Gharana a dansului clasic Kathak.

Namrta a beneficiat de burse de studiu şi a perfecționat dansul alături de maeştri renumiţi ai stilului Kathak, precum Guru Gitanjali Lal şi Pt. Birju Maharaj. Primind astfel o pregătire temeinică, Namrta şi-a dezvoltat un stil unic de dans ce îmbină tehnicile tradiţionale cu inovaţiile spectacoloase.

Începând cu anul 1997, Namrta a susţinut numeroase spectacole şi workshop-uri de dans atât în India, cât şi în străinătate: China, Elveţia, Austria, Franţa, America de Sud.

Kathak este unul din cele mai importante dansuri clasice din India. Numele Kathak provine din cuvântul katha, care înseamnă „arta povestirii”. Citește aici mai multe detalii despre acest stil de dans.